Earthworms

Kan det virkelig passe, at en regnorm kan dele sig i to?

Et udsagn, der har fulgt de fleste mennesker siden deres tid i børnehaven, er, at regnorme kan overleve, hvis de bliver delt i to - og at ormene ligefrem er i stand til at leve videre som to selvstændige individer. Men er det sandt?

Myten om regnorme

"Hvis du ved et uheld hakker en regnorm over under gravearbejdet i haven, bliver den til to individer." Sådan har den almindeligt anerkendte myte lydt i mange år. Men det er og bliver en myte.

I langt de fleste tilfælde dør ormen, hvis den deles i to, men fordi enderne kan ligge og vride sig i lang tid, er det let at tro, at de begge vil overleve.

Nogle gange kan forenden regenerere en ny bagdel og leve videre, ligesom en regnorm, der er flækket halvt på langs, i sjældne tilfælde kan hele sårene og på den måde få to haler.

Regnorm kan ikke blive til to levedygtige individer

Grunden til, at regnormen ikke kan blive til to levedygtige individer, skal findes i dens indre anatomi. For selvom for- og bagenden ved første øjekast ser ens ud, har de meget forskelligt indhold.

Forrest i kroppen ligger en nerveknude – det nærmeste, regnormen kommer en hjerne – et primitivt blodsystem med fem hjerter samt et sæt komplicerede kønsorganer. Alt det mangler i bagenden, der ikke rummer andet end et stykke tarm og derfor umuligt kan overleve på egen hånd.

Fladormen er nærmest udødelig

Når det drejer sig om evnen til at regenerere sig, kan intet dyr måle sig med fladormene. Deres evne til at blive til flere individer er i årtier blevet undersøgt i laboratorier.

Uanset om en fladorm bliver skåret over på langs, på tværs eller i endnu flere dele, bliver hver bid til en ny orm. Forsøg har vist, at nogle arter kan skæres ud i op til 279 stykker, der hver især udvikler sig til en ny, levedygtig orm.