Kan dyr forudsige naturkatastrofer?

Smårystelser, gasudslip og temperaturændringer kommer snigende, når en naturkatastrofe er undervejs. Og det er tegn, som dyrene opfanger længe før os.

Shutterstock

Allerede for mere end 3000 år siden var kinesiske lærde overbeviste om, at dyr er i stand til at forudsige naturkatastrofer.

Hvis de lærde holdt øje med både vilde og tamme dyrs opførsel – omfattende både fisk, krybdyr, fugle og pattedyr og nogle gange også insekter – ville de blive advaret om kommende jordskælv og vulkanudbrud flere timer, dage eller endda uger, før de fandt sted.

Super sensitive dyr

1 / 6

undefined

123456

Vulkaner og jordskælv kommer med en række advarsler, inden katastrofen rammer – i form af både temperaturændringer, smårystelser og gasudslip, som dyrene med deres fintfølende sanser kan opfange bedre end noget måleudstyr. Forskere fra hele verden har indsamlet beretninger om dyrs opførsel og diskuteret fænomenet i en lang årrække, men først for nylig fik de syn for sagen.

© Claus Lunau

Da vulkanen Etna havde en serie udbrud fra 2012 til 2014, og det centrale Italien blev ramt af jordskælv i 2016 og 2017, lykkedes det forskere at påvise, at dyr reagerede i timerne op til.

Bl.a. forlod geder og får Etnas skråninger inden udbruddene. I stedet søgte de til steder med høj vegetation – et tegn på, at områderne sjældent bliver ramt af lavastrømme.

Forskernes konklusion er, at dyr er bevidste om truende naturkatastrofer mindst 4-6 timer, før de rammer.

Læs også:

Dyr

Vinterhi sikrer dyrenes overlevelse

6 minutter
Vulkaner

Vulkanen Etna er ved at skride i havet

8 minutter
Vulkaner

Hvor meget forurener Etna?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!