Photo by Raphael Schaller on Unsplash

Kan en svane brække en mands arm?

En aggressiv han-svane kan puste sig op og true dig med et vingefang på 230 cm. Og ifølge myten kan han også brække din arm. Her er ekspertens dom.

I yngletiden er hannen hos knopsvanen ofte meget aggressiv over for artsfæller og andre, som han opfatter som en trussel mod reden og ungerne.

Han puster sig op og spreder sine vinger ud, og med et vingefang på 230 cm og en højde på 155 cm kombineret med en høj hvæsende lyd, bliver de fleste indtrængere afskrækket.

Det er dog meget svært at finde pålidelige videnskabelige oplysninger om svaner, der har angrebet mennesker, så de er kommet meget slemt til skade.

Man kan derimod finde eksempler på svaner, som fx har bidt mennesker i fingeren, og ornitologen Stephen Moss fremhæver, at det i nogle tilfælde kan være farligt at komme for tæt på svaner – specielt for børn. Det er og bliver dog en myte, at svaner kan brække en arm på en voksen mand.

Men selv om svaner ikke er helt så farlige, som mange tror, så er der stadig grund til at have den fornødne respekt for dem – lige som for alle andre dyr.