Shutterstock

Kan sneglen reparere sit hus?

Jeg kom ved et uheld til at træde på en snegl, så huset revnede en smule. Kan sneglen kravle ud og leve uden et hus, eller kan den bygge sig et nyt?

En husbærende snegl kan ikke overleve uden sit hus. Skallen er nemlig en indgroet del af sneglens krop og kan ikke bare forlades.

Selv små skader på huset kan blive fatale, da de gør sneglen sårbar overfor infektioner og rovdyr.

Derfor har de husbærende snegle udviklet avancerede teknikker til at reparere mindre huller og revner.

Omkring 95 pct. af huset består af kalk, som i sig selv ikke er særlig stærkt, men når det blandes med de resterende komponenter, primært proteiner, bliver styrken 3000 gange højere.

Indersiden af skallen er foret med et væv, kaldet kappen, der fungerer som kalkdepot.

Hvis huset bliver skadet, sendes kalk fra kappen ud til skallen. Efterhånden som kappen tømmes, leverer sneglens version af blodceller, kaldet hæmocytter, store mængder kalciumkarbonat ud til det beskadigede område og lapper hullet.

Forskere vil efterligne snegle

Sneglens evne til effektivt at hele sit hus skal nu komme mennesket til gode. Forskere håber nemlig at kunne efterligne sneglens gendannelse af skallen til at accelerere knoglevækst og optimere heling af ødelagte knogler.

Sneglehuset heler på en uge

Ligesom menneskekroppen kan hele et knoglebrud, har sneglen værktøjerne til at reparere sit hus.

1. Membran fungerer som plaster

Få timer efter skaden dannes en gennemsigtig membran hen over det åbne sår. Membranen fungerer som midlertidigt plaster og danner en skabelon for den senere mineralisering.

2. Kalciumlag tager form

Seks timer efter at skaden er sket, er det første lag af kalciummineraler lagt ovenpå membranen. Herefter fortsætter forsyningen af kalk og genopbyggelsen af skallen.

3. Skallen heler

Efter en uges tid med reparationer og aktiv tilførsel af kalciumkarbonat til skallen er mineraliseringen stort set fuldendt, og hullet eller revnen i sneglehuset er helet.