Hvorfor lander katte på benene?

Jeg har lagt mærke til, at min kat altid lander på sine ben. Hvordan kan det være?

black and white cat on fence

I kraft af deres enorme smidighed og hurtighed er huskatte bedre end de fleste andre dyr til at lande på jorden på en måde, så de undgår brækkede lemmer. Når det er sagt, kan katte dog ligesom andre dyr komme til skade i faldulykker.

Den anatomiske grund til, at huskatten har gode chancer for at komme helskindet ud af et fald, er, at den har et ekstremt fleksibelt skelet, hvor især dens rygsøjle er meget bøjelig. Hertil kommer, at huskatten har lynhurtige muskelreflekser.

Endelig fortæller en god orienteringssans sammen med sanseinformationer fra øjnene og balanceorganet i det indre øre, hvordan kattens legeme er orienteret i luften i forhold til jorden.

Når man ser en kat begynde et fald med ryggen nedad, kan det se ud, som om benene foretager en masse tilfældigt sprælleri for at rette kroppen op.

Men på videnskabelige slowmotion-optagelser har man set, at der er en vis systematik i kattens bevægelser, idet den først drejer hovedet og derefter vrider kroppen rundt. Til sidst strækker den benene og buer ryggen, så den har god affjedring, når den lander.

Denne faldteknik betyder ikke alene, at katte ved fald fra lav højde ofte undgår at lande på ryggen, men også at de kan overleve fald fra stor højde. Der findes bl.a. beretninger om katte, der har overlevet fald fra stor højde i etageejendomme.

Fleksibelt skelet giver en sikker landing

  1. Når en huskat begynder at falde, roterer den først sit hoved, så den vender øjnene mod jorden.

  2. Dernæst sker der et vrid i rygsøjlen, som forplanter sig fra halsen og hele vejen ned til dens hale.

  3. Kroppen bliver dermed genoprettet, så benene kommer til at vende nedad.

  4. Til sidst strækker katten benene ud og krummer ryggen, så kroppen er maksimalt affjedret, hvorved kraften fra nedslaget afbødes mest muligt.