For mange er koen næppe meget mere end forstadiet til en bøf – et dyr, der i ro og mag gumler løs på markens græs. Men når koen spiser, er en af evolutionens fornemste opfindelser i aktion: evnen til at udvinde energi fra seje planter.
Koens superkraft er resultatet af unikke genetiske tilpasninger, som har gjort drøvtyggere – den dyregruppe, koen er en del af – til en af klodens mest succesfulde familier. Nu har et stort internationalt forskerhold kortlagt drøvtyggernes evolution vha. arvematerialet, også kaldet genomet, fra hele 44 forskellige arter fordelt over alle seks drøvtyggerfamilier.
Genomerne giver helt nye indsigter i, hvordan drøvtyggerne udviklede deres specialiserede fordøjelsessystem. Undersøgelsen afslørede, at drøvtyggernes gener bl.a. særligt stærkt immunforsvar, som er nødvendigt for at beskytte mod de mange bakterier, der bruges til nedbrydningen af føden. Samtidig tyder meget på, at drøvtyggernes særlige evner kan hjælpe kræftpatienter.
Dna sladrer om evolutionen
Drøvtyggerne er en enormt succesfuld gruppe af pattedyr bestående af mere end 200 arter. Ud over køer er bl.a. hjortedyr, geder, får, bisoner, antiloper og giraffer også en del af familien. Det er det stamtræ, forskerne kortlagde i håb om at få et bedre indblik i drøvtyggernes særlige evner, eksempelvis deres formidable fordøjelsessystem.