Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kort afslører: Her lever klodens bier

Selvom de er altafgørende for naturen, har biernes geografiske udbredelse hidtil været et mysterie. Nu viser et kort for første gang, hvor verdens bedste bestøvere bor.

Shutterstock

Forskere har for første gang nogensinde tegnet et detaljeret verdenskort over biers udbredelse. Kortet giver en overraskende indsigt i, hvor bierne foretrækker at bo – og kan hjælpe os til bedre at beskytte det vigtige insekt.

Hidtil har man vidst forbløffende lidt om, hvor verdens mere end 20.000 arter af bier lever. Men takket være forskere fra National University of Singapore og Chinese Academy of Sciences har vi nu et detaljeret overblik over insekternes tilstedeværelse på kloden.

Kortet er sammenstykket ud fra næsten seks millioner observationer af bier.

🌍 Se kortet her:

(Jo mørkere farve, jo højere artsrigdom)

Verdens 20.000 arter af bier lever især i områder som Den Iberiske Halvø, Mellemøsten, Østasien og Amerika.

© Michael Orr et al./Current Biology

Holder sig væk fra troperne

Resultaterne viser, at bier fortrinsvis findes i tørre, tempererede klimaer væk fra polerne og ækvator. I modsætning til mange andre insekter holder bierne sig helst væk fra tropiske områder.

Det skyldes formentlig, at træer og regnskov giver et dårligere levegrundlag for bierne end områder med mange blomster. Bier vil eksempelvis hellere leve i ørkenområder, der oplever frodige opblomstringer efter regnskyl, end i tropiske skovområder.

Mange af verdens økosystemer er afhængige af bier, der står for altafgørende bestøvning af planter og afgrøder. Insekterne er imidlertid under stadigt større pres fra pesticider og anden forurening af miljøet.

Det har fået mange eksperter til at slå alarm, da vi i værste fald risikerer at udrydde store dele af verdens bestande af bier – med katastrofale konsekvenser for både os og naturen.

Kort kan forhindre udryddelse

Forskerne håber, at den nye kortlægning kan være med til at afværge skrækscenariet. Med en bedre forståelse af biernes foretrukne levesteder kan vi lettere identificere, hvor bierne er mest truede.

Kortet gør det eksempelvis muligt at se, om de bestøvende insekter naturligt undgår bestemte områder – eller om de snarere er blevet udkonkurreret af pesticider og tabt biodiversitet.

Derudover gør kortlægningen også forskerne i stand til at se nye mønstre i biernes udbredelse, hvilket kan give os en bedre forståelse for deres levevaner og variationer mellem de mange arter.

Selvom forskere i dag ved meget om enkelte arter som honning- og humlebien, er størstedelen af de godt 20.000 arter nemlig stadig så godt som ubeskrevne.

Læs også:

Dyr

Dyrs superevner sidder i fødderne

2 minutter
Insekter

Spiser bier kød?

0 minutter
Insekter

Bier løser matematiske opgaver

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul