Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lys skaffer magt, mad og mage

Selvlysende skeletter og glødende bagdele. En række dyr har udviklet evnen til at lyse som et vigtigt redskab i kampen om overlevelse.

LMU

Selvlysende krop tvinger skorpionen i skjul

Skorpionens ydre skal har pigmenter, som lyser i uv-stråling fra bl.a. Månen. Skallen fungerer som en slags advarselslampe: Når uv-lyset er kraftigt, og skallen lyser op, søger det natlevende dyr i skjul. Kun i svagt uv-lys er skorpionen ude at søge føde.

Alamy/All Over

Sultne larver lokker bytte med lysende bagdel

Bagkroppen på larven glødeorm lyser op, når stoffet luciferase bliver forbrændt sammen med ilt i dyrets bagdel. Det blå-grønne lys tiltrækker insekter, som larven fanger i lange, klistrede silketråde. Jo mere sulten larven er, desto kraftigere er lyset.

Solvin Zankl

Lysende knogle hjælper camouflagens mester i jagten på en mage

I 2017 så forskere, at kamæleonens kranium får blå, lysende mønstre i uv-lys. Små knolde på knoglen optager det kortbølgede lys og udsender det igen ved en længere, synlig bølgelængde. Lyset hjælper dyret med at finde en mage fra samme art.

LMU

Blå blink skjuler bløddyr for fjender

Tusindvis af små, bioluminiscerende lysorganer skjuler ildflueblæksprutten for fjender. De blå blink på kroppens underside får dyret til at falde i et med havets funklende overflade. Lyset bruges også til kommunikation og som lokkemad for bytte.

Solvin Zankl

Bølger får havet til at lyse i blå plamager

Den lille, nataktive muslingekrebs, Havildfluen, reagerer på bevægelse i vandet fra fx store havdyr ved at udskille et sekret. Stoffet lyser blåt, når det reagerer med ilt i vandet. Den blå sky er formentlig et forsvar, som får det 3 mm lange dyr til at se større ud.

Solvin Zankl

Frø har indbygget natlampe

Den polkaprikkede sydamerikanske træfrø er vågen om natten, og derfor har den udviklet en biologisk natlampe. Selvlysende molekyler i lymfe, hud og kirtler lyser under uv-stråling. Lyset fra frøen svarer til 18 procent af lyset fra en fuldmåne. Det hjælper frøen med at navigere i mørket.

MACN-CONICET

Farverig gople snyder bytte med lys

De lysende tentakler på blomsterhatgoplen indeholder GFP, et kraftigt fluorescerende protein. Det intense, grønne lys tiltrækker de små fisk, som bløddyret lever af. Byttet forveksler formentlig lyset med stoffet klorofyl, der giver farve til planter og alger.

Patrick Pelletier

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

43 minutter
Kroppen

Forskere: Vitaminpiller forlænger IKKE dit liv

4 minutter
Dyr

Tre vilde dyr viser, hvordan man snyder døden

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul