Mød naturens dygtigste tryllekunstnere

De forvandler deres kroppe til kemiske giftvåben, teleporterer sig gennem luften og tryller sig om til kæmper. Virkelighedens fantastiske skabninger overgår det meste, fantasien kan diske op med.

© Shutterstock

Myre er en tikkende bombe

I Sydøstasiens regnskove lever 
myrer, som er villige til at lade livet for at hive andre med sig i døden. En af dem går passende under navnet 
Colobopsis explodens.

Hvis andre insekter forsøger at trænge ind i boet, springer myren sig selv i luften.

Kamikaze-myren til højre tager fjenden med sig i døden ved at eksplodere sin mave og sprøjte giftig væske ud over det hele.

© Mark Moffett/Minden Pictures

Eksplosionen sker ved, at selvmordsbomberen spænder musklerne i et bestemt område af maven kaldet gaster.

Trykket får 
området til at briste, og en gul, slimet giftvæske sprøjter ud over fjenden.

Giften produceres i nogle særligt store kirtler i myren, og det er kun arbejdermyrerne lavest i hierarkiet, der ofrer sig for kolonien.

Forskere har kendskab til i alt 
15 myrearter, der forvandler sig til kemiske giftvåben, når de skal gøre kål på deres fjender.

Vokseværk gør kuglefisk usårlig

På overfladen ligner kuglefisken det perfekte offer. Det spøjse havdyr, der lever i tropiske farvande og findes i 120 forskellige arter, svømmer utrolig langsomt og kan umuligt flygte fra andre rovdyr.

Men kuglefisk er ikke helt så nemme at få på menuen, som de umiddelbart ser ud til.

Når kuglefisk aner fare, pumper de nemlig sig selv op med vand og vokser til tre gange deres normal størrelse på 10-14 sekunder.

På overfladen rejser kuglefisken et værn af spidse pigge, som får de fleste rovdyr til at svømme en stor bue uden om.

Når et rovdyr nærmer sig kuglefisken, puster den sig op som en ballon for at skræmme fjenden bort.

© Shutterstock

Kuglefiskens imponerende forvandling kræver en helt unik anatomi. Eksempelvis er dyrets mavesæk ekstremt fleksibel og kan blive op til 100 gange større end sit udgangspunkt.

For at skabe plads til den store mave, mangler fiskene de ribben, der normalt ville være i vejen for mavesækkens udvidelse.

Desuden er kuglefiskens knogler og muskler skruet anderledes sammen end hos andre fisk, da dens skulderknogler er løst monteret.

Det gør den i stand til at rotere sine skuldre tilbage og udvide gabet betragteligt, så den kan puste sig stor som en ballon ved at fylde kroppen op med masser af vand på få sekunder.

Forsvarsmekanismen gør kuglefisken umulig at sluge for mindre rovdyr, og skulle et større et af slagsen alligevel forsøge at æde den oppustede fisk, venter en ubehagelig overraskelse.

Kuglefiskens krop indeholder nemlig nervegiften tetrodotoksin, som lammer og dræber fjenden. Giften er så potent, at ét gram kan tage livet af omkring 1000 mennesker.

Knælere teleporterer sig gennem luften

Unge knælere hopper, før de får vinger og kan flyve. Og det gør de med så høj hastighed, at det ligner, de forsvinder fra det ene øjeblik til det andet.

På en tiendedel af et sekund formår knælerne takket være deres smidige lemmer at tage afsæt, flyve gennem luften og lande igen.

Knælerens fænomenale hastighed er dog ikke det eneste magiske ved teleporteringen gennem luften.

Unge knælere hopper med så høj hastighed, at deres rejse fra et punkt til et andet er usynlig for det blotte øje.

© Shutterstock

At holde sig stabilt i luften med den fart og lande med så høj præcision kræver en speciel kropsbygning og nogle helt særlige akrobatiske evner.

Optagelser afslører, at de lysegrønne insekter roterer kroppen i luften og retter sig mod deres endelige destination, som fx kan være en gren eller et byttedyr.

Kontrol over et langt hop er ikke almindeligt blandt insekter.

Langt de fleste småkravl mister kontrollen, så snart de er luftbårne og tumler rundt i luften for til sidst at ende deres rejse ved at styrte ned et tilfældigt sted.