Hår flue

5 hårrejsende facts om hår

Hår dræber rovdyr, smager på maden og bedrager modstandere. I dyrenes verden er hår ikke bare til pynt, men findes i et væld af forskellige former og funktioner - og for dyrene er de et spørgsmål om liv eller død.

15. juli 2016 af Christian Ammitzbøll Juul

1. Larvers hår er brændende spyd

Hold dig selv og dine kæledyr langt væk fra processionslarven! De små sommerfuglelarver har lange hår, som de borer ind i deres fjender med ubehagelige konsekvenser.

Hårene indeholder giftstoffer, som giver sviende udslæt, og det er ekstremt smertefuldt, hvis man er så uheldig at få hårene i øjet eller halsen. I enkelte tilfælde er hunde døde efter at have rørt de behårede larver.

2. Overskæg finder muslinger i sandet

Hvalrossen er et følsomt dyr. På trods af sin tonstunge krop er hvalrossen i stand til at mærke et enkelt sandkorn. De stive hår på dyrets snude kan være tykke som strikkepinde, men de er ekstremt fintfølende.

Når dyret fejer sin snude hen over havbunden hjælper hårene med at opspore muslinger og rejer, som hvalrossen suger op og æder.

3. Katten lyver med pelsen

De pelsede kæledyr bedrager deres fjender. Når katten føler sig truet, bruger den små muskler i huden til at rejse sine hår op. Dermed kommer dyret til at se større og mere faretruende ud, end den i virkeligheden er, og modstanderne stikker halen mellem benene.

Vi kan også finde fænomenet hos os selv, når hårene rejser sig på armen under gyserfilmen.

4. Hår er forvandlet til panser

Selv en løve må give op, når den møder skældyret. Millioner af års udvikling har forvandlet skældyrets pels til benhårde plader, der overlapper hinanden som tagsten.

Når det skællede dyr føler sig truet, ruller det sig sammen som en kugle. Pladerne danner dermed et uigennemtrængeligt panser, så selv de stærkeste rovdyr må gå væk med tom mave.

5. Hørelsen sidder i behårede ben

Edderkopper smager, lugter og hører med benene. De otte ben er hver især dækket af hundredvis af hår, og hårene fungerer som fintfølende sanseorganer.

De behårede ben registrerer smags- og duftmolekyler, og hjælper dermed edderkopper med at finde frem til en mage. Men de er også i stand til at mærke mikroskopiske bevægelser i luften, heriblandt lydbølger.

Dyrene vælter sig i hår

Har du også hørt om odderens vandtætte hårpragt og hjortens uimodståelige numse-hårtotter? Læs mere her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.