Cannabis
Dyr - Overlevelse

Hvorfor bliver dyr ikke skæve?

Man skulle tro, at dyr bliver skæve, når de spiser cannabis. Men faktisk kan geder, aber og hjorte spise planten uden problemer.

Cannabis påvirker ikke planteædere

En række planteædere kaster sig med stor appetit over hampeplanten Cannabis sativa, der indeholder det euforiserende stof tetrahydrocannabinol.

Ca. 300 insektarter kan finde på at angribe planten, ligesom fx gnavere, hjorte, antiloper og aber kan spise planterne uden problemer.

At dyrene ikke bliver påvirkede og tumler skæve rundt, skyldes både adfærdsmæssige og særlige fysiologiske tilpasninger.

For det første spiser dyrene begrænsede mængder af planten på tidspunkter, hvor indholdet af det aktive stof er lavt. For det andet nedbryder særlige fordøjelsesenzymer eller symbiotiske bakterier i tarmene de stoffer, som påvirker os mennesker.

Cannabis er ikke det eneste, dyr i naturen kan spise uden bivirkninger. Fx har koalaer, gøge og slangen Leimadophis epinephelus hver især tilpasset deres spisevaner til nogle af verdens giftigste dyr og planter:

? Koalaer spiser blåsyre

Koalaer spiser eukalyptusblade, der indeholder blåsyre. De giftige stoffer nedbrydes i en ekstremt stor blindtarm. Processen kræver, at koalaen sover 20 timer i døgnet.

Foto: Colourbox

? Gøge spiser giftige hår

Gøge spiser store sommerfuglelarver, der er besat med lange, giftige hår. Hårene sætter sig i gøgens kråse i et slimlag, som jævnligt afstødes gennem munden.

Foto: Colourbox

? Slange spiser en af verdens giftigste frøer

En lille slange med det latinske navn Leimadophis epinephelus har specialiseret sig i at spise den gule pilegiftfrø – et af verdens giftigste dyr. Forskerne gætter på, at slangen har et stof i sit spyt, som neutraliserer frøens gift.

Foto: Shutterstock

Cannabis er fremtidens medicin

Cannabis kan andet end at gøre os mennesker skæve. Læs mere om brugen af cannabis til medicinske formål:

Læs også:

Overlevelse

Hvorfor dræber nogle dyr deres unger?

0 minutter
løver
Overlevelse

Hvorfor lever løver som flokdyr?

1 minut
Verdens giftigste dyr top 5
Overlevelse

Verdens giftigste dyr - hvilket dyr har den kraftigste gift?

2 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!