Hvorfor er dyrene mere farverige tæt på ækvator?

Jeg har lagt mærke til, at dyrene ofte har mange flere farver tæt på ækvator end under nordligere himmelstrøg. Hvordan kan det egentlig være?

Red-eyed Treefrog

Dyr i troperne er generelt mere farverige end andre steder på kloden, men tendensen er ikke lige udtalt for alle egne af troperne eller for alle dyregrupper.

Wilson's bird of paradise

De mest farverige dyr findes i de egne af troperne, hvor mange arter lever tæt sammen, det vil sige i skove og på koralrev. Uden for disse områder er dyrenes farver ligesom i resten af verden domineret af neutrale camouflagefarver.

De farverige dyr er formentlig udviklet, fordi stærke og iøjnefaldende farver hjælper dyrene med at genkende deres artsfæller i de områder, hvor mange arter lever tæt sammen. De opsigtsvækkende kropsfarver bliver dog også benyttet til andre kommunikationsformål.

Clown triggerfish

Mange giftige padder bruger for eksempel stærke advarselsfarver til at vise, at de er uspiselige. De stærke signalfarver er resultatet af den høje grad af specialisering, som kan udvikle sig, når et stort antal arter skal konkurrere for overlevelse med og mod hinanden i afgrænsede områder.

Mandrill

Især fugle, padder og fisk tæller mange farverige arter, mens pattedyr som regel holder sig til de sorte, hvide, brunlige og grålige nuancer – også i troperne. Det hænger formentlig sammen med, at de fleste pattedyr har et dårligt farvesyn og derfor ikke kan bruge farver i den interne kommunikation. En markant undtagelse er dog primaterne, som har et godt farvesyn og derfor til tider er udstyret med røde og blå signalfarver som hos mandrillen.

LÆS OGSÅ: De farligste dyr i Danmark