Hvad bruger kameler deres pukler til?

Jeg har hørt, at det er en myte, at puklerne er vanddepoter til kamelens lange rejser i ørkenen. Men hvad er puklerne så til?

© Photo by Cal Engel on Unsplash

Det er ganske rigtigt en myte, at puklerne hos kameler og dromedarer indeholder vand. I stedet er puklerne fedtdepoter, og en velnæret kamel kan kendes på sine flotte og oprejste pukler. Man kan også støde på den opfattelse, at fedtet i puklerne er en letvægts-metode for kameler til at bære rundt på vand, idet man henviser til, at der frigives vand, når fedtet forbrændes i stofskiftet. Men det passer heller ikke.

Når fedt forbrændes, bruger organismen nemlig mere ilt, hvilket betyder, at kameler må trække vejret oftere, når de forbrænder fedt, og dermed mister de mere væske via udåndingen. At kameler har fedt i puklerne, har dog på en indirekte måde at gøre med deres vandbalance.

Når fedtlaget ikke er fordelt over hele kroppen, men samlet i pukler, mindskes fedtets varmeisolerende evne, så kamelerne kan slippe af med overskudsvarmen uden at bruge ret meget vand til svedudsondring. Dette er muligt, fordi kameler kan tåle meget store udsving i deres kropstemperatur, helt fra 34,5 °C om morgenen til 40,5 °C om aftenen.

De kan oplagre varmen i kroppen i løbet af dagen og vente med at frigive den igen til den kølige nat. Med denne metode kan en kamel spare fem liter vand om dagen.