Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Komodo
© Shutterstock
Dyr - Overlevelse

Hvorfor dræber nogle dyr deres unger?

Man hører ofte, at dyr er rede til at gå i døden for at forsvare deres afkom. Men hvorfor er der så nogle dyr, der slår deres unger ihjel?

Den enkleste grund til, at nogle dyr kan finde på at dræbe deres egne unger er, at de opfatter dem som føde. Det gælder fx hos komodovaranen, hvor de voksne ikke betænker sig på et æde en unge, hvis de støder på en. Det gør de nu sjældent, for som et modtræk mod denne vane har ungerne udviklet evnen til at klatre i træer – hvilket de voksne er for tunge til. Andre dyr ofrer deres unger, fordi de selv er i fare. Det gælder fx kænguruer, der smider ungerne ud af pungen, hvis de bliver forfulgt af rovdyr. Resultatet er, at rovdyrene kaster sig over ungen, mens den voksne undslipper. Det kan virke grusomt, men biologisk set er det logisk: Hvis den voksne dør, er der ingen chance for nye unger, mens der er gode muligheder for flere unger, hvis den voksne overlever. Endelig er der dyr, som dræber unger af en mere udspekuleret grund. Når fx en hanløve eller en hanbavian overtager ledelsen af en flok hunner, fordi den tidligere lederhan er blevet dræbt, tager han som en af sine første “embedshandlinger” livet af samtlige unger i flokken. Her er der tale om rendyrket biologisk egoisme. Flokkens unger havde den tidligere han som far. Ved at dræbe dem sørger den nye han for, at hunnerne hurtigere kommer i brunst, og dermed får han chancen for at blive far til flokkens unger.

Læs også:

Overlevelse

Forlader dyr deres unger, hvis man rører ved dem?

0 minutter
Verdens giftigste dyr top 5
Overlevelse

Hvad er verdens giftigste dyr?

3 minutter
Overlevelse

Her er hemmeligheden bag verdens sejeste dyr

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul