Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Overlevelse

Hvorfor har zebraen striber?

Byttedyr har normalt mønstre, der camouflerer, så hvorfor har zebraen iøjnefaldende striber?

I en zoologisk have eller en dyrepark er der ingen tvivl om, at en zebra er uhyre iøjnefaldende, men det er straks noget andet på dyrenes naturlige levesteder. Her tjener det iøjnefaldende mønster faktisk som en form for camouflage. For det første bryder striberne dyrets omrids og gør det svært at danne sig et indtryk af dets form. En smule varmeflimmer eller dårligt lys gør det meget svært at se en zebra som andet end et tilfældigt mønster af lys og skygge. Skulle et rovdyr endelig komme tæt på, har striberne også den funktion, at de får dyrene i flokken til at flyde sammen. Det bevirker, at rovdyret ikke kan fokusere på et enkelt individ, og uden fokusering kan jagten ikke gennemføres. En anden populær forklaring på de sort-hvide striber er, at de mindsker angreb fra tsetsefluer, der overfører den frygtede sovesyge. Men selv om det er rigtigt, at fluerne sjovt nok er mindre villige til at sætte sig på et sort-hvidt stribemønster, kan det ikke forklare striberne. Langt de fleste zebraer lever nemlig i områder uden tsetsefluer.

Læs også:

Teknologi

Derfor får vindmøller ikke klodens CO2-udledning til at falde

5 minutter
Sygdomme

Kan det passe? Russisk turbovaccine klar i oktober

3 minutter
Universet

Ét univers – to hastigheder?

15 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul