Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

løver

Hvorfor lever løver som flokdyr?

I modsætning til andre katte lever og jager løver i flok. Hvorfor har løver denne specielle adfærd?

Photo by joel herzog on Unsplash

Løven er på mange måder den mest usædvanlige af verdens knap 40 kattearter.

Katte er normalt ikke særlig sociale, og mange vil overhovedet ikke tolerere artsfæller omkring sig undtagen i forbindelse med parringen. Hos nogle arter kan man af og til se enkelte dyr gå sammen, men de danner aldrig fasttømrede flokke på samme måde som løver.

Nogen helt sikker forklaring på løvens særstatus har forskerne ikke. Men en af de vigtigste grunde er formentlig, at løver lever i åbne savanneområder, hvor den vigtigste fødekilde er store græsædende pattedyr.

Disse dyr er svære at nedlægge på egen hånd, så det er nødvendigt at være flere om arbejdet. Den form for jagt kræver imidlertid koordination og indbyrdes forståelse, og det kan man kun få, hvis jagtdeltagerne har kendt hinanden gennem lang tid, som det er tilfældet i en flok.

I modsætning til løven er næsten alle andre katte skovdyr. Et godt eksempel er tigeren, der på mange måder minder om løven.

Den har samme fysiske størrelse og lever også af store græsædere. Men da tigeren holder til i skoven, kan den snige sig tæt ind på sit bytte, inden den angriber. Det gør det betydeligt nemmere for den at fange og dræbe byttet, og derfor har tigeren ikke det samme behov for at være social som løven.

Enkelte andre kattedyr som geparden og sandkatten lever i åbne områder ligesom løven. De har dog en helt anden adfærd.

Geparden er en sprinter, der går efter betydeligt mindre dyr, mens sandkatten er et natdyr, der jager insekter og andre smådyr, som nemt kan nedlægges af et enkelt individ.

Læs også:

Overlevelse

Naturens kæmper går amok

2 minutter
Overlevelse

Det australske luftvåben redder koalaer

2 minutter
Findes prostitution i dyreriget
Overlevelse

Aber bytter sex for bananer

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul