Løven er på mange måder den mest usædvanlige af verdens knap 40 kattearter.
Katte er normalt ikke særlig sociale, og mange vil overhovedet ikke tolerere artsfæller omkring sig undtagen i forbindelse med parringen. Hos nogle arter kan man af og til se enkelte dyr gå sammen, men de danner aldrig fasttømrede flokke på samme måde som løver.
Nogen helt sikker forklaring på løvens særstatus har forskerne ikke. Men en af de vigtigste grunde er formentlig, at løver lever i åbne savanneområder, hvor den vigtigste fødekilde er store græsædende pattedyr.
Disse dyr er svære at nedlægge på egen hånd, så det er nødvendigt at være flere om arbejdet. Den form for jagt kræver imidlertid koordination og indbyrdes forståelse, og det kan man kun få, hvis jagtdeltagerne har kendt hinanden gennem lang tid, som det er tilfældet i en flok.
I modsætning til løven er næsten alle andre katte skovdyr. Et godt eksempel er tigeren, der på mange måder minder om løven.
Den har samme fysiske størrelse og lever også af store græsædere. Men da tigeren holder til i skoven, kan den snige sig tæt ind på sit bytte, inden den angriber. Det gør det betydeligt nemmere for den at fange og dræbe byttet, og derfor har tigeren ikke det samme behov for at være social som løven.
Enkelte andre kattedyr som geparden og sandkatten lever i åbne områder ligesom løven. De har dog en helt anden adfærd.
Geparden er en sprinter, der går efter betydeligt mindre dyr, mens sandkatten er et natdyr, der jager insekter og andre smådyr, som nemt kan nedlægges af et enkelt individ.