Isbjørnen er en arktisk dræbermaskine

Isbjørnen er den ubestridte konge af Arktis. Et væld af jagtteknikker og en ustoppelig smag for blod gør isbjørnen til en af dyreverdens mest pågående dræbere.

Med sit kraftige bid og stærke nakkemuskler er isbjørnen i stand til at trække en 100 kg sæl fra vandet op på isen.

© Rob Reijnen/Foto Natura/Minden Pictures/Getty Images

Blot én ud af 20 jagter ender succesfuldt for isbjørnen, men den pelsede jæger giver aldrig op. For når først den får tænderne i en sæl, er gevinsten enorm.

Takket være isbjørnens effektive fordøjelse, kan den optage 84%t af proteinen, den spiser, og 98% af fedtet. En ringsæl på 55 kg kan fx brødføde isbjørnen i 8 dage.

Sæljagt er krævende for isbjørnen

Sæler opholder sig en stor del af tiden i vandet, men ind imellem er de nødt til at komme op på isen for at hvile eller få unger. Og det er her, isbjørnen slår til.

Men den arktiske bjørn skal være snu, for sælen ligger konstant og spejder efter farer, ligesom dens fine lugtesans let vil kunne afsløre, om en isbjørn er i nærheden.

Hov, var det en kæmpe isbjørn bag mig?

Isbjørnen er en listig fætter. Hvis rovdyret spotter en sæl, henslængt på isen, sniger den sig langsomt nærmere som en ninja.

Isbjørnen sørger for, at den er uden for sælens synsvinkel og har vinden imod sig, så sælen ikke kan lugte den.

Når isbjørnen er 15-30 meter væk, sætter den i en sprint og planter kløerne i sælen, inden den kan nå at smutte ned i vandet.

Isbjørnen kan stå stille i timevis

Hvis isbjørnen støder på en sæls åndehul, væbner den sig med tålmodighed ud over alle grænser. Sælerne har mange åndehuller, og der kan gå dage imellem de vender tilbage til et bestemt hul.

Isbjørnen kan ikke gøre andet end at vente, men den skal være opmærksom hele tiden, for sælen er kun oppe for at trække vejret ganske kort. På et splitsekund skal isbjørnen nå at slå poten ned gennem isen, slå kløerne i sælen og hale den op.

Babysæler er den nemmeste snack

Isbjørnen er ikke for fin til at bryde ind i et børneværelse og æde babyen direkte ud af vuggen. I foråret bygger sælhunnerne en hule under snedriver på isen, hvor de føder og passer deres unger.

Opsnuser isbjørnen et sådant børneværelse, stiller den sig på bagbenene og hamrer forpoterne ned igennem hulens loft.

Modersælen når som regel at flygte gennem et hul i isen, men babysælen er ofte prisgivet og bliver til en let snack.