Rodrigo BUENDIA/AFP/Ritzau Scanpix

Kæmpeskildpadde genopstår

Biologer har fundet et levende eksemplar af en hidtil uddød skildpaddeart. Opdagelsen giver nyt håb om, at bestanden af den ellers forsvundne kæmpeskildpadde kan bygges op på ny.

På Galápagosøen Fernandina har biologer fundet et eksemplar af en kæmpeskildpadde, de troede uddøde for 115 år siden.

Skildpadden blev fundet i 2019, og nu har forskere fra Yale så offentliggjort DNA-prøverne. Der er ganske rigtigt tale om arten Chelonoidis phantasticus, der ellers sidst blev set tilbage i 1906.

Skildpadden er en voksen hun, men biologerne har formentlig også spor fra andre individer. Det betyder, at bestanden måske kan genopbygges.

Indtil nu troede biologer, at kæmpeskildpadder kun kunne opstå på øer, hvor de ikke har fjender eller konkurrenter. Men det er ikke sandt, viser et nyt stamtræ, forskere har skabt ud fra fossiler.

Det viser, at kæmpeskildpadder er opstået mange gange i evolutionen og ofte på fastlandet i Afrika, Asien og Sydamerika.

Kæmpeskildpadder opstod på fastlandet. Det viser et nyt stamtræ, som forskerne har lavet ud fra skildpaddefossiler.

© Markus Scholz/MLU

2 hurtige om skildpadder

© COLLART Hervé/Sygma/Getty Images

Store skildpadder har supergener

Forskere har kortlagt gener fra skildpadden Lonesome George, som døde i 2012, ca. 100 år gammel. Den levede på øen Pinta og var den sidste af sin art.

Undersøgelsen viser, at kæmpeskildpadders gener giver dem et stærkt immunforsvar, er særlig gode til at reparere dna-skader og hæmmer kræftcellers vækst.

© Alamy/ImageSelect

Forskere giver unger et forspring i livet

Biologer fra den amerikanske stat Georgia har bevist, at opdræt af arten goferskildpadder kan redde den vilde bestand.

Forskerne indsamlede og udrugede 145 æg, opfostrede ungerne, til de var ét år, og satte dem ud i naturen. Et år efter var 70 pct. stadig i live, hvilket forskerne betragter som en stor succes.