Forekommer jomfrufødsler i virkeligheden?

Bibelen fortæller, at Maria var jomfru, da hun fødte Jesus. Kan det virkelig passe? Kan en jomfrufødsel forekomme i virkeligheden?

Jomfrufødsler 18/2014

En jomfrufødsel er utænkelig blandt mennesker

Ifølge Bibelen var Maria jomfru, da hun fødte Jesus, selvom jomfrufødsler ikke forekommer blandt mennesker og andre pattedyr. Til gengæld er fænomenet vidt udbredt blandt hvirvelløse dyr og forekommer også hos fisk, padder og krybdyr.

I naturen kaldes en jomfrufødsel for partenogenese. Forplantningsmåden er smart, fordi ubefrugtede æg kan udvikle sig til fostre uden sæd. Ulempen er til gengæld, at afkommet er tro kopier af moren, hvilket går ud over den genetiske variation og evnen til at tilpasse sig.

Tre dyr brillerer med naturlig jomfrufødsel

Disse tre dyr har beviseligt klaret forplantningen uden sex:

? KOMODOVARAN: I sjældne tilfælde kan komodovaraner formere sig ukønnet. I to britiske zoologiske haver fik hunner i 2006 unger klækkede fra ubefrugtede æg.

? HAMMERHAJ: For første gang fødte en hammerhaj i 2001 en unge uden indblanding fra en han. Jomfrufødslen er den første registrerede blandt hajer.

? KVÆLERSLANGE: I 2010 opdagede forskere i USA, at en enlig hunboa i fangenskab havde fået hele to kuld unger. Dna-analyser bekræftede, at ungerne fra begge kuld var faderløse.

Fotos: Wikimedia

En jomfrufødsel er ikke eneste udvej

Dyr vil gøre alt for at sikre forplantningen - også skifte køn og snyde sig til sex. Læs mere i vores artikel her: