Nola er død: Kun TRE nordlige hvide næsehorn tilbage i verden

Planeten blev 1800 kilo udrydningstruet pladekæmpe fattigere, da hun-næsehornet Nola drog sit sidste prust. Nu er der kun tre nordlige hvide næsehorn tilbage i verden – og de lever alle under bevæbnet døgnbevogtning.

hvide næsehorn Nola top

Det fjerdesidste af verdens nordlige hvide næsehorn er gået bort efter en operation i San Diego Zoo Safari Park.

Det 41-årige hun-næsehorn Nola blev opereret for en betændt byld i sit bækken. Operationen gik godt, men Nola stoppede efterfølgende med at spise. Til sidst måtte dyrepasserne aflive den gamle kæmpe.

Mød Nola da hun stadig holdt hornet højt i San Diego Zoo Safari Park.

”Vi er helt knust over tabet,” skriver San Diego Zoo på deres Facebook-væg. Og det er med god grund: Der er nu kun 3 nordlige hvide næsehorn tilbage i verden – og ingen af hunnerne er frugtbare.

Næsehorn lever på kanten af udryddelse

De tre resterende nordlige hvide næsehorn lever i naturfredningsparken Ol Pejeta i Kenya. Hannen har fået sit horn savet af for at holde krybskytterne fra livet. Alle tre næsehorn er bevogtet døgnet rundt af bevæbnede vagter.

Den sidste af verdens nordlige hvide næsehorne-hanner lever et hornløst liv under konstant bevogtning. Foto: Twitter//Ol Pejeta Conservancy

Det nordlige hvide næsehorn har været på hastig retræte siden 1960, hvor der levede ca. 2.000 eksemplarer i det centrale Afrika.

En byge af krybskyttekugler har siden lagt bestanden ned pga. det asiatiske markeds umættelige efterspørgsel efter horn til traditionel medicin.

Nordlige hvide næsehorn får hjælp

På trods af Nolas død og bestandens minimale størrelse, klynger San Diego Zoo Safari Park sig stadig til håbet for det nordlige hvide næsehorn: De har kastet 11 millioner kroner i et kunstig befrugtnings-projekt, der skal redde underarten.

Dyreparken håber at kunne malke brugbar sæd fra det sidste han-næsehorn i Kenya og befrugte æg fra, nu afdøde, hun-næsehorn.

I parkens såkaldte ”Frozen Zoo” opbevarer de bl.a. æg fra hunnen Nabire, der døde i juli i år, mens hun stadig var frugtbar. Desværre er han-næsehornets sædkvalitet så dårlig, at der ikke er nogen garanti for succes.

Hvis kloden igen skal opleve nordlige hvide babynæsehorn møffe rundt i krattet – så skal det ske via kunstig befrugtning. Foto: Wikimedia

Hvis befrugtningsplanen lykkes, vil man at indføre fosteret i en surrogatmor fra det nordlige hvide næsehorns mere talrige slægtning, det sydlige hvide næsehorn. Dem er der ca. 20.000 tilbage af i verden.

Næsehorn er jaget vildt

Det er ikke alene det nordlige hvide næsehorn, der kører på pumperne. Alle arter – fra det sorte til det hvide og fra java- til sumatranæsehornet – befinder sig i krybskytternes kikkertsigte. Læs mere i vores artikel: