Shutterstock
Isbjørn, isflage, føde

Sultne isbjørne stener hvalrosser til døde

Ny undersøgelse understøtter gammel myte. Isbjørne kan rent faktisk bruge våben til jagt.

I kampen for overlevelse i den arktiske ødemark er det tilsyneladende ikke nok for isbjørnen at være verdens største landlevende rovdyr. Hvad der hidtil har været betragtet som en opdigtet vandrehistorie, ser nu ud til at være den utrolige sandhed:

En hvalros på halvandet ton er normalt et alt for stort bytte for selv en fuldvoksen isbjørn, der højst vejer omkring 500 kilo.

VIDEO: Se isbjørn angribe en langt større hvalros

© BBC Earth

Men enkelte isbjørne har tilsyneladende udviklet en særlig jagtteknik, hvor de dræber det enorme bytte ved at kaste store isblokke i hovedet på hvalrossen.

Inuitfangere har fortalt om den utrolige jagtteknik i århundreder, men forskere har afskrevet beretningerne som folkesagn – indtil en gruppe zoologer besluttede at undersøge sagen nærmere.

Forskerne indsamlede de gamle historier, nye øjenvidneberetninger af jagtteknikken og observationer fra zoologiske haver, hvor isbjørne bruger redskaber til at få fat i føde.

Isbjørn, sten, hvalros

Inuitfangere har i århundreder fortalt om, at isbjørne kan bruge sten og isblokke til jagt, men historierne har været afvist som myter.

© Charles F. Hall/Library of Congress

Og zoologernes konklusion er klar: Isbjørne er kognitivt i stand til at bruge våben i deres jagt. Men indtil videre er eneste dokumentation et videoklip, hvor en isbjørn tilsyneladende smider en isblok efter en sæl.

Isbjørne har store hjerner, men der findes kun få videnskabelige undersøgelser af deres intelligens.

VIDEO: Isbjørn filmer selv angreb på sæl med isblok

© USGS