Shutterstock
Brasiliansk vandreedderkop tæt på

Hvad er verdens giftigste dyr?

Verdens giftigste dyr har gift nok til at dræbe 10 mennesker og kan forgifte dig ved en enkelt berøring.

Verdens giftigste dyr

Det dyr, der har verdens stærkeste gift er en lille, men ikke helt undselig frø, der lever i Mellem- og Sydamerika. Frøen hverken stikker eller bider, men dens gift er så kraftig, at det er farligt at røre ved den, hvis man har en lille ridse på fingeren.

Her er fem af verdens giftigste dyr rangeret efter den mængde gift, de skal bruge for at dræbe en mand på 70 kilo:

 • Gul pilegiftfrø
 • Småskællet taipan
 • Keglesnegl
 • Brasiliansk vandreedderkop
 • Kuglefisk

Jo mindre en giftmængde, der er noteret, jo mere potent er giften. Et giftigt dyr på denne liste kan godt indeholde så meget gift, at det kan dræbe flere mennesker end det dyr, der har den mest potente gift.

Bliv klogere på verdens giftigste dyr her i artiklen.

Gul pilegiftfrø

Den gule pilegiftfrø er verdens giftigste dyr

Gul pilegiftfrø

Den gule pilegiftfrøs iøjefaldende farve fungerer som en advarsel til rovdyr.

© Shutterstock
 • Latinsk navn: Phyllobates terribilis
 • Levested: Mellem- og Sydamerika
 • Størrelse: Ca. 5,5 cm
 • Giftmængde, der kan slå en voksen mand ihjel: 0,14 mg

Der findes mange forskellige arter af pilegiftfrøer med hver deres prangende udtryk, der, ligesom fingeraftryk, er helt unikke.

Den giftigste pilegiftfrø - og verdens giftigste dyr - er den gule pilegiftfrø, der lever i Colombias regnskove. En enkelt frø indeholder gift nok til at dræbe 10 mennesker.

Den farverige pilegiftfrø lægger ikke skjul på, at den er giftig. Dens kraftige farver sender nemlig et tydeligt signal til potentielle fjender om, at den er giftig.

Pilegiftfrøen er et skoleeksempel på, at man er, hvad man spiser. Den gule pilegiftfrø producerer nemlig ikke selv sin gift, men opnår den ved at spise giftige biller. Frøen bliver ikke selv påvirket af giften, men giften koncentreres på dens hud.

Det betyder, at hvis den gule pilegiftfrø ikke får en kost med giftige biller, fx hvis de holdes i fangeskab, så er de heller ikke giftige.

Vil du vide mere om gift? Her er listen over verdens giftigste stoffer.

Småskællet taipan

Den småskællede taipan er verdens giftigste slange

Den småskællede taipan

Selvom den småskællede taipan er ekstremt giftig, sker der meget sjældent dødsfald, da der er udviklet en effektiv modgift.

© Shutterstock
 • Latinsk navn: Oxyuranus microlepidotus
 • Levested: Australien
 • Størrelse: Op til 1,7 meter
 • Giftmængde, der kan slå en voksen mand ihjel: 1,8 mg

Den småskællede taipan, der også kaldes for indlandstaipan eller australsk taipan, er verdens giftigste slange. Den bider hurtigt og præcist, og et enkelt bid fra den småskællede taipan er nok til at dræbe 100 mennesker.

Dens gift består blandt andet af neurotoksiner, der påvirker nervesystemet, og hemotoksiner, der ødelægger de røde blodlegemer. Sammen udgør de en farlig cocktail, der kan føre til nyre- og respirationssvigt.

Læs mere om verdens giftigste slanger.

Keglesnegl

Keglesneglen skal ikke samles op fra havbunden

Keglesnegl

Keglesneglen er for langsom til at fange sit bytte uden beskidte tricks. Derfor bruger den insulin til at bedøve fiskene, før den fanger og spiser dem.

© Shutterstock
 • Latinsk navn: Conus
 • Levested: Tropiske have
 • Størrelse: Op mod fire cm
 • Giftmængde, der kan slå en voksen mand ihjel: 3,5 mg

Keglesneglen ser måske harmløs ud, men inden i det fine sneglehus gemmer der sig en effektiv dræber. Keglesneglen er nemlig så giftig, at en enkelt snegl i princippet ville kunne dræbe 700 mennesker.

De giftigste af de i alt ca. 500 arter af keglesnegle har 30 menneskeliv på samvittigheden.

Er man ude at dykke i tropiske have, skal man derfor være opmærksom på, hvilke sneglehuse man samler op fra bunden.

VIDEO: Se keglesneglen i aktion

Video

Hvis man bliver stukket af en keglesnegl, skal man søge behandling med det samme. Sneglens neurotoksiske gift kan nemlig paralysere kroppen og dræbe et menneske på få timer.

Keglesneglen bruger desuden hormonet insulin til at desorientere sit bytte. Ved at udskille insulin i vandet forvirrer keglesneglen fiskene i området, så de er lettere at fange og spise.

Vil du vide mere om dyr? Så læs også vores artikel om verdens farligste dyr eller verdens giftigste edderkopper.

Brasiliansk vandreedderkop

Den brasilianske vandreedderkop er giftig og aggressiv

Brasiliansk vandreedderkop

Den brasilianske vandreedderkop laver ikke edderkoppespind. I stedet vandrer den rundt om natten for at jage efter føde.

© Shutterstock
 • Latinsk navn: Phoneutria nigriventer
 • Levested: Brasilien
 • Størrelse: Op til 15 cm
 • Giftmængde, der kan slå en voksen mand ihjel: 9,4 mg

Den brasilianske vandreedderkop er en af verdens giftigste edderkopper, og den er ikke er bleg for at bide fra sig, hvis den føler sig truet.

I 2006 blev der registreret hele 2700 edderkoppebid fra den brasilianske vandreedderkop, men ingen dødsfald. Det skyldes, at man har udviklet en effektiv modgift.

Den brasilianske vandreedderkops gift er så potent, at et enkelt bid er nok til at dræbe et menneske. Siden 1903 har 15 mistet livet efter et bid.

Den brasilianske vandreedderkops gift er neurotoksisk og består blandt andet af histamin og serotonin, der angriber nervesystemet.

Ved bid opstår intens smerte, rystelser, accelereret hjerteslag, svedeture, kuldegysninger, anspændthed, opkast og i værste tilfælde shock.

LÆS OGSÅ: De farligste dyr i Danmark

Kuglefisk

Kuglefisken er en livsfarlig delikatesse

kuglefisk

På ingen tid kan kuglefisken fylde sin krop med vand og gå fra at ligne en helt almindelig fisk til en oppustet ballon.

© Shutterstock
 • Latinsk navn: Tetraodon
 • Levested: Tropiske have
 • Størrelse: Op til 15 cm
 • Giftmængde, der kan slå en voksen mand ihjel: 25 mg

Der findes seks forskellige slags kuglefisk, der alle puster den sig op til en stor ballon, hvis de føler sig truet. Denne hidsige manøvre er et signal til potentielle fjender om, at de bør holde sig væk - og med god grund.

Kuglefisken indeholder nemlig farlige giftstoffer i form af tetrodotoksin, der kan paralysere kroppen. En enkelt kuglefisk kan indeholde gift nok til at dræbe 30 mennesker.

På trods af dens dødelige gift, er kuglefisken en delikatesse i Japan. Retten hedder fugu, og for at kokkerere et måltid med kuglefisk skal en færdiguddannet sushikok tage tre års ekstra uddannelse.

Det anslås, at der dør omkring 50 mennesker hvert år som følge af kuglefisk-forgiftning.

LÆS OGSÅ: Mød verdens grimmeste dyr - og stem på din favorit