Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Panda

Stramt budget ofrer pandaen for at redde klodens dyreliv.

© Tony Camacho/Science Photo Library
Dyr

Pandaen må dø!

12.000 dyrearter er på vej til at uddø. Alligevel bruger vi millioner af kroner på en enkelt panda. Nu vil forskerne ofre den bløde bjørn for at redde dyrene.

Jorden kan uden problemer brødføde ti milliarder mennesker og samtidig være et sikkert hjem for stort set alle de arter, som lever her i dag. Sådan lyder konklusionen i en stor undersøgelse.

Alligevel er mere end 12.000 dyrearter truet. For at redde dem har vi brug for et gennemarbejdet budget. Og det er netop, hvad en international komité af forskere, økonomer og andre eksperter har udarbejdet for FN.

Dyrene er billigere end sprut

FN-panelets beregninger afslører, at vi på under et årti kan stabilisere Jordens dyreliv. Udgifterne lyder på højst 2,7 billioner kroner om året – til sammenligning bruger klodens befolkning hvert år 8,5 billioner på øl, vin og spiritus.

I dag går en stor del af miljøorganisationernes penge til at redde enkelte arter som pandaen og tigeren. Men i FN-panelets budget får de ikoniske dyr kun del i 1,1 procent af pengepuljen.

Panelet råder i stedet til at poste penge i bæredygtig og miljøvenlig produktion samt i fredning og genoprettelse af naturområder.

Pandaen må ofre sig

FN's prioritering bliver bakket op af andre forskere. De mener, at vi bruger for mange penge på bl.a. pandaen. En stor del af indsatsen for at redde pandaen involverer avl i fangenskab, og prisen for at passe en enkelt panda kan løbe op i over seks millioner kroner om året.

En stor bestand af pandaer kan ikke redde klodens tusinder af andre truede arter. Ved at opgive pandaen og poste flere penge i bevarelsen af dens omgivelser bliver det muligt at redde økosystemerne som helhed.

Læs også:

Dyr

5 ting der gør livet svært for pandaen

0 minutter
Sygdomme

Forsker: Coronavirus redder flere, end den dræber

3 minutter
Fortidsdyr

Mammutter skal redde Arktis

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul