dyreriget topbillede

7 facts: Så bizar er sex i dyreriget

De begår selvmord, kastrerer sig selv og stikker hinanden i øjnene. Sex i dyreriget kan være direkte livsfarligt og får mildest talt menneskesex til at ligne en triviel søndagstur i parken.

Det kræver ikke mange tvivlsomme Google-søgninger for at finde ud af, at der findes temmelig bizarre udgaver af det menneskelige parringsritual rundt omkring i verden.

Men sammenligner vi os med dyreriget, kommer menneskesex mildest talt til at ligne ingredienslisten på bagsiden af en pakke knækbrød.

Vi giver dig eksempler på nogle af de mest bizarre hændelser i dyrerigets romantiske afkroge.

1.Kastrerer sig selv for sex

© Lenny Vincent

”Man må ofre sig for kærligheden”, lyder en populær talemåde, men det er nok alligevel de færreste, der vil gå helt så langt som hannerne af edderkoppearten Tidarren.

I kropsstørrelse er hanedderkoppen hele hundrede gange mindre end sin kvindelige artsfælle. Til gengæld har han to monstrøse penisser – de såkaldte palper - der udgør omkring 20 procent af hans kropsvægt.

Derfor kræver det også en masse energi og kræfter at slæbe dem med rundt, hvilket får hanedderkoppen til at amputere sin ene palpe, lige før han bliver kønsmoden ved at vride den af, mens det er fikseret i et lille net, han selv spinder.

På den måde kan han bevæge sig op til 44 procent hurtigere og være på farten i 63 procent længere tid i jagten på en parringsvillig hunedderkop.

Den anden palpe vrider hanedderkoppen ofte af under selve akten og lader den sidde inde i hunnen, så den kan befrugte hende flere timer efter.

2. Begår selvmord for sex

© Alvesgaspar

Hos edderkoppearten Araneus pallidus, som er en nær slægtning til korsedderkoppen, er hannens død en integreret del af elskovsseancen. Under parringen sidder hunnen med hovedet nedad, mens hannen hænger med bagkroppen lige ud for hendes farlige giftkæber.

Hængende i den position bider hun ham ihjel og begynder at æde ham, mens de fortsætter deres parringsdans.

Gjorde hun ikke det, ville hannen glide ud af hende uden at fuldføre sin mission.

3. Far bestemmer

© Creative Commons

Orgasme er heller ikke en selvfølge blandt hunner i dyreriget. Blandt de Japanske sneaber spiller social status for eksempel en stor rolle i forhold til, hvor ofte hunnerne får orgasme under parringsakten.

I en undersøgelse publiceret i tidsskriftet Science Direct fandt forskere frem til, at den højeste frekvens af orgasmer blandt hunaber findes hos par, hvor hannen har høj social status, og hunnen lav status.

Det laveste antal orgasmer blandt hunaber finder man til gengæld hos abe-par, hvor hunnen har høj status og hannen lav.

4. Pseudo-penis

Elefanthunnen skal give "tilladelse" ved at trække sin pseudo-penis ind i kroppen, før hannen kan trænge ind. Ja, du læste rigtigt.

© Pixabay

Elefanter tilhører en særlig gruppe pattedyr, som også indbefatter hyæner, hvor hunnerne har en lang frithængende klitoris, som nærmest ligner en penis. Den kaldes en pseudo-penis, og den betyder, at man ikke kan konkludere elefantens køn ved blot at kigge på kønsorganerne.

Det betyder også, at hunelefanten er nødt til at trække sin pseudo-penis ind i kroppen, før hanelefanten kan få lov til at trænge ind – lidt lige som at vende vrangen ud på en sok.

5. I'm fine on my own

© Fir0002/Flagstaffotos

”Jeg er så færdig med mænd”, er en sætning, de fleste af os har hørt et par gange før i amerikanske film og fra kvindelige bekendte, der er kørt surt i dating-møllen. Vandnymfen, som er en del af guldsmedeslægten, har taget den ultimative konsekvens.

Hun-vandnymferne har et indre opbevaringsorgan i deres krop, som kan opbevare alt det sæd, de skal bruge gennem hele deres frugtbare liv ved kun en eller to parringsseancer.

6. Har du husket gummi?

Koala-bestanden i Australien er truet af klamydia-infektioner.

© Shutterstock

Kønssygdomme er ikke forbeholdt den menneskelige race, og selv de mest nuttede og ikoniske dyr kan blive ramt.

Bare spørg en hvilken som helst koala-bjørn i Australien. Her er tusindvis af koalaer ramt af en afart af klamydia, som direkte truer bestandens overlevelse.

Den gode nyhed er dog, at hjælpen kan være på vej takket være en ny type behandling.

7. Mr. Grey go home

Se, hvordan skøjteløber-hannen bruger sine antenner til at holde hunnen fast.

Besværet med at få en parringsvillig hun på krogen kan indimellem få hanner i insekt- og dyreriget til at ty til desperate midler.

For eksempel har skøjteløber-hannen udviklet et særligt sæt ‘antenner’, som han stikker ind i øjet på hunnerne for at hægte sig fast og sørge for,at de ikke stikker af.