Hunner, der dominerer hanner

Kastrerede hanner og aggressive hunner med penis. Hos flere dyrearter sidder stærke hunner tungt på magten. Læs om tre af dyrerigets mest dominerende damer.

hunner der dominerer hanner

Hannen er en transportabel sædbank

Hunnens fordel: Forplantningsevne

I dybhavet tager det lang tid og koster meget energi at finde en mage. Derfor har dybhavstudsefisk udviklet en teknik, der sikrer, at hanner og hunner aldrig bliver skilt ad, når først de har fundet hinanden.

Når hannerne kommer ud af æggene, har de en strømlinet form, men er forsynet med et sæt meget spidse tænder, en stor snude og enorme lugteorganer. Hannens eneste opgave er at snuse sig frem til en hun hurtigst muligt. Lykkedes det ikke i løbet af få dage, sulter de ihjel.

Finder hannen frem til en hun, bider han sig fast i hendes skind. Her afgiver han en serie stærkt specialiserede enzymer, som opløser skindet på både ham selv og hunnen. Hannen vokser fast til hunnen, og deres blodsystem går i forbindelse med hinanden. Hannens indre organer bliver mindre og mindre, mens testiklerne vokser sig større og til sidst er alt, der er tilbage af hannen.

Hunnerne er ikke kræsne, og der er ingen øvre grænse for hvor mange hanner, de kan have siddende på sig.

Hunner føder gennem falsk penis

Hunnens fordel: Aggression

Hyæner blev tidligere beskrevet som de eneste hermafroditter blandt pattedyr. Det skyldtes, at forskerne igen og igen observerede hyæneunger, der blev født af hyæner med en penis og testikler. Først senere gik det op for zoologer, at hyæner består af to køn, men at hunnerne på snedig vis forklæder sig som hanner.

Hyænehunnens klitoris er ekstremt forlænget og danner en pseudopenis, der kan erigere. Hunnen urinerer, kopulerer og føder sine unger gennem sin pseudopenis. Kønslæberne er desuden foldet ind over hinanden, så de tilsyneladende danner en pung med testikler. Disse testikler er dog, ligesom kønslæber, udelukkende fyldt med bindevæv.

Senere undersøgelser af hyænernes sociale struktur har vist, at hunner er totalt dominerende i forhold til hanner. Selv den lavest rangerende hun er højere i hierarkiet og mere aggressiv end den højest rangerende han.

FÅ DRÆBENDE GODE ARTIKLER OM DYR. Prøv et abonnement på Illustreret Videnskab.

Hunner er 50 gange større end hanner

Hunnens fordel: Størrelse

Nephila-edderkoppernes hunner kan have et benspand på 10 cm og har en stor og kraftig krop. Hannerne er derimod bittesmå og kun 1/50 af hunnerne.

Normalt gør hannerne alt for at holde sig på afstand af hunnen. Men når det er tid til parring, må hannerne vove sig helt tæt på den store hun og risikerer her at ende som hunnens frokost. Er hannerne heldige, er hunnerne i gang med at indtage et større bytte. Så ænser hun dem ikke, og hannen kan snige sig til en befrugtning.

Parringen foregår ved hjælp af omdannede lemmer, der passer ind i hunnens kønsåbning. Lykkes parringen, kastrerer hannen sig selv og lader parringslemmerne blive siddende i hunnens kønsåbning. Så kan han ikke parre sig igen, men andre hanner kan heller ikke komme til.

KOM MED TIL DYRENES FASCINERENDE RIGE hver eneste måned som abonnent på Illustreret Videnskab.