Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Parring

Hvorfor æder nogle hunner deres mage efter parringen?

På tv har jeg ofte set parringer hos edderkopper og insekter, hvor hunnen æder hannen bagefter. Hvad er forklaringen på denne mærkelige adfærd?

Der findes faktisk en del arter, hvor hunnerne har den mærkelige vane at spise hannen efter eller endda under parringen, men det er især almindeligt hos edderkopperne. Der er blevet fremsat flere teorier om, hvorfor denne adfærd har udviklet sig. Generelt anser man det for slet og ret at være et spørgsmål om hunnens ernæring. Efter parringen har hannen udspillet sin rolle, og så kan hunnen jo lige så godt få gavn af den energi, han indeholder. Langt de fleste edderkoppehanner er imidlertid så små i forhold til hunnen, at de ikke kan betyde ret meget i hunnens kostplan. Her er det nok snarere et spørgsmål om, at hunnen opfatter alt, hvad der bevæger sig, som bytte. Hannens beskedne størrelse er måske ligefrem en sikkerhedsforanstaltning, der skal gøre ham mindre interessant som bytte. Nogle hanner benytter en anden overlevelsesstrategi. De binder simpelt hen hunnen med spindetråde inden parringen. Hos knælerne, der hører til insekterne, ser man også eksempler på, at hannen ender i hunnens mave. Her er de to køn mere ens i størrelsen, så måltidet kunne godt tænkes at spille en egentlig ernæringsmæssig rolle. Undersøgelser tyder dog på, at det slet ikke er så almindeligt, at knælerhunnen æder sin mage, som man tidligere har troet.

Læs også:

parring hunde
Parring

Hvorfor hænger hunde sammen efter parringen?

2 minutter
Parring

Hvordan parrer slanger sig?

1 minut
Parring

Hvordan parrer pindsvin sig?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul