mark elbroch/panthera & shutterstock

Pestepidemi breder sig blandt pumaer

Pesten, der udryddede en stor del af Europas befolkning i middelalderen, har fundet et nyt offer: Pumaen. Men for det store kattedyr behøver infektionen ikke nødvendigvis være en dødsdom.

Den sorte død, som dræbte millioner af mennesker i middelalderen, har fundet et nyt offer.

Et hold biologer fra organisationen Panthera har opdaget, at pestbakterien, Yersinia pestis, er vidt udbredt hos pumaer i området omkring Yellowstone-naturparken i USA.

Infektion er ikke nødvendigvis en dødsdom

Forskerne undersøgte 28 pumaer for sygdommen, hvoraf 11 var fundet døde i naturen. I alt blev 12 testet positive for pest.

Af de døde pumaer var kun fire bukket under for sygdommen, mens de ­øvrige syv var døde af andre årsager.

Pestbakterien, Yersinia pestis, har inficeret pumabestanden i Yellowstone i USA. Sygdommen har både dræbt voksne individer og unger på ned til tre måneder.

© mark elbroch/panthera & shutterstock

Nogle af de levende pumaer blev fanget og testet flere gange, og her viste det sig, at infektionen ikke nødvendigvis er en dødsdom for pumaerne.

Næsten halvdelen af bestanden ramt

I et tilfælde blev en puma ­testet negativ to gange, derefter positiv og senere igen negativ, hvilket tyder på, at dens immunforsvar har nedkæmpet bakterien.

I et andet tilfælde blev en puma, som virkede sund og rask, testet positiv to gange med tre års mellemrum. Formentlig er den blevet smittet flere gange uden at udvikle symptomer.

“DEN SORTE DØD” er betegnelsen for den pest­epidemi, som ramte Europa i 1300-­tallet og dræbte halvdelen af befolkningen.

Hvis resultaterne kan overføres på hele bestanden, betyder det, at 43 procent er ramt af infektionen.

Alligevel mener forskerne ikke, at epidemien udgør nogen risiko for almindelige mennesker, som kun sjældent er i direkte kontakt med dyrene.

Til gengæld opfordrer de jægere til at være opmærksomme på symptomer. Hvert år skyder jægere over 3000 pumaer i USA.