Shutterstock
Hund trænes

Racen spiller meget lille rolle for din hunds opførsel

Data fra mere end 18.000 hunde afslører, at racen er langt mindre afgørende for din hunds opførsel, end vi hidtil troede.

"Chihuahuaer er loyale og temperamentsfulde, mens golden retrievere er kærlige og legesyge."

Der findes et hav af antagelser og fordomme om, hvor lunefulde, aggressive eller lydige bestemte hunderacer er. Og nye hundeejere rådes ofte til at overveje racen nøje, inden de lukker en ny firbenet ven ind bag hjemmets fire vægge.

Men i virkeligheden afslører racen langt mindre om en hunds opførsel, end vi hidtil har troet.

Det viser en ny undersøgelse, hvor en gruppe forskere fra University of Massachusetts har undersøgt data fra mere end 18.000 hunde og kombineret dem med genetiske undersøgelser.

Vil du vide mere om hunde? Så læs også artiklen om de klogeste og dummeste hunde LIGE HER!.

Racen forklarer kun ni procent

Forskerne indsamlede spyt- og blodprøver fra i alt 2.155 hunde og kortlagde kæledyrenes DNA for at lede efter særlige variationer, der hang sammen med deres personlighed.

Herefter kombinerede de fundene med spørgeskemaundersøgelser, hvor 18.385 forskellige hundeejere svarede på 100 spørgsmål, der handlede om alt fra hundens størrelse til dens farve og sociale adfærd.

Konklusionen er, at hundens race kun forklarer omkring ni procent af hundens adfærd.

Hund hyler

Forskerne fandt bl.a. en sammenhæng mellem et bestemt område i hundenes arvemasse og en tendens til at hyle.

© Shutterstock

Forskere afslører særlige 'hyle-gener'

Forskerne afslørede i alt 11 forskellige variationer i hundenes arvemasse, der har med adfærd at gøre. For eksempel kunne de spore en tendens til at hyle til et bestemt område på hundenes genom.

Og den stærkeste sammenhæng mellem genetik og adfærd fandt de sjovt nok i et område af hundenes arvemasse, som hos mennesker er involveret i vores kognitive ydeevne - men som hos hunde åbenbart øger sandsynligheden for at sidde fast bag genstande.