National Museum Australia

Resterne af den sidste tasmanske pungulv fundet efter 85 år

Knogler og pels fra fra sidste overlevende pungulv var på mystisk vis forsvundet i årtier.

I adskillige år havde skiftende museumsinspektører og forskere forgæves søgt efter resterne af en australsk pungulv, der formodes at være den sidste af sin art.

Rovdyret døde i fangenskab i 1936, og dens pels og knogler blev dengang overdraget til Tasmanian Museum and Art Gallery.

Men resterne af det kattelignede pungdyr fandtes ikke i museets officelle optegnelser, og adskillige forsøg på at opdrive dyret havde i årenes løb været forgæves.

“Det blev antaget, at den var blevet smidt ud," lyder det i en pressemeddelelse fra forskeren Robert Paddle, der har været involveret i den nylige jagt efter resterne af dyret.

Fandtes ikke i museets officielle optegnelser

Slavisk gennemgik han og museumskuratoren, Kathryn Medlock, museets gamle årsberetninger og optegnelser, og i den proces faldt de over en uudgivet rapport.

Rapporten fik dem på sporet af den forsvundne pungulv, der skulle vise sig at være blevet anbragt i et skab i museets undervisningsafdeling.

Samtidig blev dyrets position som den sidste af sin art klar for forskerne. Der har ellers i årevis hersket en udbredt opfattelse af, at en anden pungulv, kaldet Benjamin, var den sidste overlevende.

Den nye gennemgang slår dog fast, at han var den næstsidste.

Her er optagelser af Benjamin fra 1933 i Hobart Zoo i Tasmanien. Han døde i 1936 kort før den sidste overlevende hun-pungulv, der nu er genfundet, døde samme år.

Det viste sig, at resterne af den sidste overlevende pungulv havde været en del af en omrejsende undervisningsudstilling og på den måde var endt i museets undervisningsafdeling.

Nu er den udstillet på museet i Hobart i Tasmanien.

© DAI KUROKAWA/EPA/Ritzau Scanpix & Matthew Field & shutterstock

Læs også:

Forskere mener, at den tasmanske pungulv oprindeligt strejfede rundt i store dele af Australien, men gradvist blev der færre og færre af det særprægede dyr.

Til sidst fandtes arten kun på øen Tasmanien, hvor den blev jaget til udryddelse.