Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så galt ville det gå Noas ark i virkeligheden

I filmen “Noa” bliver to eksemplarer af hvert dyr bragt om­bord på en ark. Men kan en dyreflok genrejses af to dyr, eller vil den genetiske variation være for lille?

ILM/Ritzau Scanpix

Hvis en dyreart bliver reduceret til kun at tælle en han og en hun, er der tale om en ekstrem flaske­halsbegivenhed, som vil gøre de næste generationer stærkt indavlede.

Parringer mellem bror og søster eller forældre og unger kan ikke undgås og vil føre til nedsat frugtbarhed og levedygtighed.

Grunden til, at indavl er skadelig, er, at den nedbringer den genetiske variation i dyregruppen, så skadelige genvarianter kan hobe sig op og få fatale følger.

De fleste gener findes i to varianter, hvoraf den ene kan være skadelig. Hvis den anden genvariant er funktionsdygtig, overtrumfer den normalt den skadelige, og dyret bliver såkaldt heterozygot for det pågældende gen.

Skadelig genvariant giver dalmatinere nyresten

En skadelig genvariant får dalmatinere til at udskille for meget urinsyre, hvilket fører til nyresten. Selvom forældrene ikke selv er syge, er de bærere af det skadelige gen, som vil komme til udtryk i hver fjerde hvalp.

Blå: Raskt gen for dannelse af urinsyre
Rød: Skadeligt gen for dannelse af urinsyre

Skadelige gener ender i samme unge

Men når to heterozygote dyr parrer sig, bliver generne blandet, så de skadelige genvarianter i 25 pct. af tilfældene ender i det samme foster­anlæg og vil gøre ungen såkaldt homozygot for det pågældende gen og mindre levedygtigt.

I en lille population, hvor indavl ikke kan undgås, stiger risikoen for, at to heterozygote dyr parrer sig.

Biologerne er meget bevidste om konsekvenserne af indavl i fx zoologiske haver og inden for hundeavl, hvor nye racer bliver skabt ud fra ganske få individer. Alligevel slås nogle hunderacer med indavlssymptomer.

Dalmatinere er fx udsatte for at få nyresten pga. en skadelig genvariant, der, hvis den optræder i dobbelt udgave, udskiller ekstra store mængder urinsyre i deres urin.

Læs også:

Findes prostitution i dyreriget
Overlevelse

Aber bytter sex for bananer

2 minutter
Magpie
Fugle

Stjæler skader blanke ting?

1 minut
Overlevelse

Bliver endorfiner også udløst hos dyr?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul