Shutterstock
Hundeår

Hundeår - så gammel er din hund i menneskeår

Det er en myte, at du kan udregne, hvor gammel din hund er i menneskeår ved blot at gange med syv. Derfor har forskere ved hjælp af såkaldt epigenetik lavet en formel, der kan udregne, hvad hundeår svarer til i menneskeår.

"Hvor gammel er min hund i menneskeår?"

Mange hundeejere har gennem tiden prøvet at udregne, hvor gamle deres pelsede venner er i menneskeår.

En gammel huskeregel lyder, at man blot skal gange hundens alder med syv. Men det er en sejlivet myte, der ikke bygger på nogen data.

Amerikanske forskere har dog lavet en formel, der er baseret på genetiske undersøgelser og som langt om længe kan kaste lidt videnskabeligt lys over hundenes sande alder i menneskeår.

Formlen er: Menneskeår = 16 * ln(hundeår) + 31

Man beregner alderen ved at finde den såkaldte naturlige logaritme (In) for hundens alder og derefter gange tallet med 16, og derefter lægge 31 til.

Brug vores beregner nedenfor til at fastslå din hunds alder i menneskeår.

Beregner: Find din hunds alder i menneskeår

I nedenstående graf kan du se, at forholdet mellem hundeår og menneskeår ikke er lineært, men øges hurtigt i de første år og falder, når hunden bliver ældre.

Hundeår i menneskeår

Graf over hundår i menneskeår. Hundens alder i forhold til menneskeår går hurtigt de første to år.

© Jari Hautamäki

Men hvornår er en hund voksen?

I undersøgelsen opdelte forskerne både menneske og hund i fire livsfaser:

  • Ung (2-6 måneder for hunde og 1-12 år for mennesker)
  • Teenager (6 måneder til 2 år for hunde og 12-25 år for mennesker)
  • Moden (mellem 2-7 år for hunde og 25-50 år for mennesker)
  • Senior (7+ år for hunde og 50+ år for mennesker)

En hund anses som voksen i dens andet leveår ifølge undersøgelsen. Men ifølge American Animal Hospital Association (AAHA) bør både hunderace- og størrelse også indgå i udregningen.

Epigenetik afslører hundenes menneskealder

For at aldersbestemme menneskets bedste ven tog forskerne udgangspunkt i et genetisk forskningsområde inden for ændringer i de kemiske strukturer på vores dna, såkaldt epigenetik.

Disse kemiske strukturer kaldes også methyleringer, og graden af dem kan ændre sig gennem hele livet som følge af miljømæssige faktorer som fx kost og stress.

Ændringer i methyleringer er dog også påvirket af alder, og forskere kan derfor analysere de kemiske strukturer og derigennem aldersbestemme celler.

Tidligere forskning har vist, at andre arter, herunder hunde, også gennemgår aldersrelaterede methyleringer, og derfor kunne forskerne bruge teknikken som springbræt til at udregne, hvad hundeår svarer til i menneskeår.

Labrador retrievere er udgangspunktet

Forskerne undersøgte blodprøver fra 104 labrador retrievere i en aldersgruppe på 16 år i jagten på bla. at omregne hundeår til menneskeår.

De valgte at undersøge den ene race, da det giver en genetisk ensartethed, som gør det muligt at finde de faktorer, der er relateret til fx alder. Det betyder dog også, at andre arter kan give andre resultater.

Brun labrador i naturen

Labrador retrieveren blev brugt til at lave en en epigenetisk profil over hunde, som kan hjælpe med at omregne hundeår til menneskeår.

© Shutterstock

Hundenes blodprøver blev så sammenlignet med tidligere epigenetiske undersøgelser af 320 mennesker i alderen 1-103 år.

Resultaterne viste, at methyleringerne i mennesker og hunde havde flere sammenligningspunkter, som kunne bruges til at lave en formel for hundeår.

En otte uger gammel hvalp svarede fx til en ni måneder gammel baby, mens en hunds gennemsnitlige levetid på 12 år kunne sidestilles med menneskets gennemsnitlige levetid på 72 år.

Hos unghunde og voksne hunde så forskerne en øget methyleringsproces i forhold til mennesker i samme alder, og de understreger derfor, at aldersforholdet mellem menneske og hund er præget af skøn i denne periode.

Takket være forskningen er det nu muligt at omregne hundeår til menneskeår mere nøjagtigt med en forholdsvis simpel formel.

LÆS OGSÅ: Disse hunde lider mest i varmen

Hundeår der tager højde for hunderace og størrelse

American Animal Hospital Association giver et mere nuanceret billede af hundeår og hundes forskellige udviklingsfaser i en rapport fra 2019.

Her tages både race og størrelse i betragtning for at give hundeejere og dyrlæger et mere klart billede af hundens udvikling og alder.

Hundetabel ifølge American Animal Hospital Association:

  • Hvalp - 0-6 måneder eller 0-9 måneder afhængigt af race og størrelse.
  • Ung voksen - 9 måneder til 3 eller 4 år.
  • Voksen - Fra 3-4 år til 75% af hundens estimerede levetid (varierer afhængigt af race og størrelse)
  • Senior - De sidste 25% af hundens forventede forventede levetid til slutningen af ​​livet.
  • Livets afslutningsfase - den døende fase, forskellig længde afhængigt af den underliggende sygdom.
Hvalp og voksen golden retriever

Voksen golden retriever med hvalp.

© Shutterstock

Hvilken hunderace lever længst?

I en forskningsrapport fra 2018 udgivet af det japanske selskab for veterinærvidenskab, blev dataen fra 12.039 begravede eller kremerede hunde fra fem forskellige dyrekirkegårde i Tokyo undersøgt.

I undersøgelsen indgår 19 racerene og blandede hunderacer, hvoraf sidstnævnte blev grupperet i to vægtklasser.

Rapporten viste, at den gennemsnitlige forventede levetid for hunde er 13,7 år, og ved hjælp af formlen kan vi finde ud af, at 13,7 hundeår svarer til 73 år for et menneske. Det er dog værd at påpege, at der er relativt store variationer mellem forskellige hunderacer.

LÆS OGSÅ: Hvor længe lever hunde?

Den højeste gennemsnitlige forventede levealder var hunderacen shiba med 15,5 år, og den laveste gennemsnitlige forventede levealder var den franske bulldog med 10,2 år.

Chihuahua er en populær hunderace, og mange mennesker stiller sandsynligvis spørgsmålet: hvor længe lever en chihuahua?

chihuahua

Hvor længe lever en chihuahua? Ifølge en japansk undersøgelse baseret på levetiden for 1079 chihuahuaer er gennemsnitsalderen for en chihuahua 11,8 år.

© Shutterstock

Den japanske undersøgelse omfattede 1.079 chihuahuaer og konkluderede, at en chihuahua i gennemsnit lever 11,8 år. Den ældste chihuahua i undersøgelsen blev dog 21,7 år gammel.

LÆS OGSÅ: Vi har skabt vores egen bedste ven

Der er dog mange flere hunderacer end dem, der indgik i undersøgelsen, og racen på verdens ældste hund var fx ikke inkluderet.

Hvor gammel kan en hund blive?

Verdens ældste hund i Guinness Book of Records var en australsk cattledog ved navn Bluey, der blev 29 år og 5 måneder gammel. Bluey sov ind den 14. november 1939.

Hvis vi bruger formlen til at beregne hundeår til menneskeår, svarer Blueys alder til 85 menneskeår.