Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Galapagos top

Skildpadde ånder med tungen

Hvordan får en skildpadde ilt nok, når den er under vandet i månedsvis? Det spørgsmål har biologer fundet svaret på.

Den almindelige moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) lever i søer og floder i Nordamerika og er kendt for at opholde sig det meste af sin tid i vand. Den kan være neddykket i månedsvis, fx under dvale, uden at behøve at komme op efter luft.

Forskere har længe undret sig over, hvordan den bærer sig ad med at få ilt nok under disse lange neddykninger. Nu har biologer fra Universität Wien imidlertid opdaget, at skildpadden er udstyret med en særlig tunge og hals, der i kraft af nogle tynde blodkarfyldte hudfolder fungerer som en gælle, der kan trække ilt ud af vandet.

Turtle tongue

Forskerne har blandt andet gennemført anatomiske undersøgelser med lys- og elektronmikroskoper. Her viste det sig, at tungens bageste del og halsregionen var beklædt med flere tynde hudlapper, som var forsynet med et meget stort antal små blodårer. Mængden af blodårer var på højde med mængden af blodårer i huden hos lungeløse salamandere, der udelukkende får deres ilt gennem huden.

Et andet forsøg viste, at skildpadden ikke brugte tungen til at synke sin føde med.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul