Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slange
© Shutterstock
Dyr - Slanger

Har slanger haft ben?

Nedstammer slanger fra dyr med ben? Og er der stadig rester af ben tilbage?

Slanger er nært beslægtet med firben, og ligesom dem nedstammer de fra forfædre, som havde fire ben. Fossiler har vist, at der i fortiden levede slanger, som havde almindelig slangeform, men stadig var forsynet med ben. De var ganske vist små, men fungerede tilsyneladende stadig. I modsætning til firben har slanger i dag perfektioneret den krybende levevis i så høj grad, at alle arter har mistet benene. Med enkelte undtagelser mangler alle nutidens slanger også ethvert spor af de ben, de havde engang. Der er ikke engang rester af bækken eller skulderparti inde i kroppen. Men hos fire af de mest primitive slangefamilier – de små trådslanger, blindslanger og rørslanger samt de store kvælerslanger – er der stadig spor af ben. Hos nogle arter kan man se noget, der ligner små kløer på hver side af kønsåbningen. Det er, hvad der er tilbage af fortidens bagben. Benresterne har ingen praktisk betydning med hensyn til bevægelsen, men de spiller muligvis en rolle ved parringen. Man mener, at de kan hjælpe med at holde slangernes kønsåbninger mod hinanden, indtil der er sket en overførsel af sædceller.

Læs også:

Brung slange spiser bytte
Slanger

Her er verdens 5 farligste slanger

9 minutter
snake climbing
Slanger

Slanger: Hvordan kan slanger klatre?

2 minutter
Slanger

Hvordan kan slanger få luft?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul