Shutterstock
pyton

Hvor store kan slanger blive?

Hvad er verdensrekorden for slanger, og hvor store kan de maksimalt blive?

De fleste kilder angiver en netpyton, der blev skudt på den indonesiske ø Celebes i 1912, som rekordindehaver. Denne mastodont var præcis 10 meter lang.

Der eksisterer dog talrige rapporter om meget længere slanger.

I et tilfælde skulle et eksemplar på omkring 35 meter have angrebet en byggeplads i Brasilien, hvor bygningsarbejderne måtte forsvare sig med en bulldozer.

Men ligesom andre beretninger om kæmpeslanger kan denne historie ikke bekræftes. Mens netpytonen, der lever i Sydøstasien, normalt bliver længst, overgås den dog af den sydamerikanske anakonda, når det gælder vægt.

En af de største er en hun, der blev skudt i det sydlige Brasilien i 1960. Den var 8,45 meter lang, 1,11 meter i omkreds og vejede imponerende 227 kilo.

Det er usandsynligt, at slanger kan blive ret meget over 10 meter lange. Ikke desto mindre er netop slangers størrelse til stadighed genstand for overdrivelser.

Så sent som i december 2003 forlød det, at et eksemplar på 14,85 meter og 447 kilo kunne ses i en zoologisk have på Java. Efter en kontrolmåling skrumpede denne gigant dog ind til sølle 6,5 meter.