Shutterstock
Eastern Brown Snake

Hvorfor har Australien så mange giftslanger?

Jeg har hørt, at de fleste farlige giftslanger lever i Australien. Hvordan kan det være?

Optællinger viser, at Australien kan mønstre hele 66 arter af giftslanger. Det tal overgås dog af nationer som Brasilien med 79 arter og Mexico med 80 arter.

Til gengæld er Australien hjemsted for mange af de farligste, bl.a. klodens allergiftigste: indlandstaipanen. Et enkelt hug fra den rummer gift nok til at dræbe 250.000 mus.

Australiens farligste bid

Inland Taipan snake
© Shutterstock

Den grønbrune indlandstaipan er verdens giftigste krybdyr. Der er nervegift nok i et enkelt bid til at tage livet af over 100 mennesker eller 250.000 mus.

Eastern Brown Snake
© Shutterstock

Den østlige brunslange er klodens næstgiftigste slange. Den lever nær mennesker og er derfor skyld i de fleste dødbringende slangebid i Australien.

Eastern Tiger snake
© Shutterstock

Tigerslangen er endnu en af klodens allergiftigste slanger. Når den hugger, afgiver den op til 65 mg af sin gift – nok til at dræbe 20 voksne mennesker.

Det høje antal giftslanger i Australien skyldes, at mange af landets slangearter tilhører giftsnogfamilien, Elapidae.

Australien undgår dødsofre

Ifølge en opgørelse i det medicinske tidsskrift The Lancet fra 2019 er slangebid hvert år skyld i mellem 81.000 og 138.000 dødsfald. Langt hovedparten af dem sker i Sydøstasien og Sydamerika.

I Australien dør kun i gennemsnit to mennesker årligt som følge af slangebid. Forskerne forklarer det lave tal med, at Australiens befolkning ved, hvordan de skal undgå slangerne, og at sundhedssektoren effektivt behandler slangebid med bl.a. modgift.