Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slange hugorm
© Shutterstock
Dyr - Slanger

Hvorfor lægger hugormen ikke æg?

Snogen lægger æg. Hvorfor gør hugormen ikke det, når begge dyrene er slanger?

Pattedyrene er kendt for deres evne til at føde levende unger, men faktisk er der flere dyr i de ellers æglæggende dyregrupper, som er i stand til at føde levende unger. Og på samme måde er der enkelte pattedyr, nemlig næbdyret og myrepindsvinet, som lægger æg. Hvirveldyrene kan deles op i to grupper, når det gælder formering: Den ene gruppe føder levende unger, mens den anden lægger æg. Det er dog ikke så enkelt, som det lyder, for nogle af de dyr, som føder levende unger, er i virkeligheden æglæggende. Det er fx tilfældet med hugormen. Hos de ægte levendefødende dyr udvikler den befrugtede ægcelle sig til et foster inde i moderen, og der dannes hverken hinder eller skal omkring ægget. Det er på denne måde, pattedyrene oftest formerer sig. Hos de uægte levendefødende dyr dannes der hinder og skal omkring den befrugtede ægcelle, og fosteret udvikler sig inde i ægget. Men fosteret kommer ud af ægget, før det forlader moderens krop, hvorefter ungen fødes levende. Til denne gruppe hører en del slanger og øgler, men også fisk, især hajer og rokker, føder levende unger.

Få et godt tilbud på Illustreret Videnskab

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også:

Slanger

Hugormens bid er en cocktail af gift

6 minutter
Slanger

Ny behandling skal redde millioner af slangeofre

9 minutter
pyton
Slanger

Hvor store kan slanger blive?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul