Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Scientists with python
Dyr - Slanger

Skanninger afslører slangens fordøjelse

For første gang kan vi se, hvordan en slange nedbryder føden.

En pytonslange nøjes ikke bare med at åbne munden og sluge sit bytte, viser undersøgelser fra Aarhus Universitet. Ved at bruge en kombination af CT- og MRI-skanninger har forskerne set, hvad der sker inden i en levende burmesisk pytonslange, efter at den har spist en rotte. Kombinationen af CT-skanninger, der viser hårdt væv som fx knogler, og MRI-skanninger, der viser bløddele som organer, gør det muligt knivskarpt at følge slangens fordøjelsessystem i detaljer.

X-ray of python

I undersøgelsen fodrede forskerne pytonen med rotter og skannede den så 2, 16, 24, 40, 48, 72 og 132 timer efter. Skanningerne viste, at flere af pytonslangens organer ændrer sig under fordøjelses-processen. Det gælder især for hjertet, som bliver 25 pct. større. Det skyldes sandsynligvis, at slangen har brug for mere energi under fordøjelsesprocessen. Selve tarmsystemet udvider sig også, mens galdeblæren bliver mindre. Skanninger viser i øvrigt, at det tager en pyton på fem kilo 132 timer at fordøje en rotte.

Forskerne har også skannet andre dyr og mener, at den type skanninger i fremtiden kan være med til at kurere dyr, der er syge.

Læs også:

snake climbing
Slanger

Slanger: Hvordan kan slanger klatre?

2 minutter
Slange
Slanger

Har slanger haft ben?

1 minut
Slanger

Et liv på maven gav slangen succes

10 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul