Sover heste stående?

Så vidt jeg ved, låser heste og køer deres led, så de kan sove stående. Hvordan gør de, og er det sandt, at hvis man vælter et af disse dyr, mens det sover, kan det ikke komme op igen?

Vågen hest
© Photo by Jez Timms on Unsplash

Både heste, køer og mange andre store planteædere kan sove stående takket være specielle tilpasninger i benene. Ved hjælp af små muskler flytter dyrene rundt på nogle sener omkring leddene, når det er tid til at hvile.

Det gør, at senerne automatisk strammes, når dyrets vægt hviler på dem, og derved forhindrer leddene i at bøje sig. Systemet er dog ikke fuldautomatisk, og derfor kan dyrene ikke sove stående i længere tid ad gangen.

Heldigvis sover mange meget lidt og endda kun i korte perioder ad gangen. For nogle arters vedkommende få minutter.

De fleste dyr lægger sig dog også ned indimellem.

Det kan være farligt for planteædere at ligge ned i lang tid

Systemet med låste led er formentlig udviklet, fordi det er for farligt for planteædere at ligge ned og sove i længere tid.

Det er imidlertid en myte, at en sovende hest eller ko ikke kan rejse sig op igen, hvis den bliver væltet. I øvrigt har flagermus og visse fugle, der sover hængende i tæerne eller siddende på en gren, en lignende udvikling. Her får senerne tæerne til at trække sig sammen, så dyret kan holde fast i en gren uden at anvende muskelkraft.