Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sultne haletudser bliver til bidske kannibaler

Biologer har opdaget en ny og stærk drivkraft i evolutionen, som forvandler planteædere til glubske rovdyr.

Shutterstock

Selvom vandhuller ofte ser idylliske ud om foråret, kan livet under overfladen være en barsk virkelighed. Nogle dyr forvandler sig til aggressive kannibaler, hvis føden er knap.

Og ny forskning fra University of North Carolina i USA viser, at denne tilpasningsevne kan være en stærk drivende kraft i evolutionen.

Haletudser blev aggressive kannibaler

Forskerne studerede tudsearter, hvor haletudserne har den særlige evne. Hvis der er rigeligt med alger i det vandhul, de vokser op i, udvikler de små munde og lange fordøjelseskanaler, som passer til planteføden.

Men hvis der ikke er nok mad, udvikler de kraftige kæbemuskler og savtakkede munddele. De bliver til aggressive rovdyr, som er klar til at æde hinanden.

Den fleksible udvikling sikrer, at en del af arten overlever krisen.

Forskerne opdagede, at én tudseart, Spea bombifrons, har holdt fast i strategien, så alle haletudserne nu er kødædende kannibaler, uanset hvor meget føde de har til rådighed.

Andre forskere har fundet et lignende fænomen hos rundormen C. elegans.

Ormeungers første måltid er deres mor

Hvis ormen C. elegans ikke har nok føde, ofrer moderen sig for sine børns skyld.

Når der er føde nok, lægger hunormen sine æg og fortsætter sit eget liv. Er føden derimod knap, beholder hun æggene i sig, til de klækker.

Herefter æder ungerne hende op indefra. I nogle stammer er mødrene helt holdt op med at lægge æg, så de altid ofrer deres liv for ungerne.

Forskerne fandt frem til, at ændringen skyldtes en mutation i et enkelt gen. Der skal altså ikke mere til, før en art udvikler sig til kannibaler.

Læs også:

Dyr

I dyrenes rige er de små de største

10 minutter
Dinosaur

Nyt fund afslører: Rovdinosaurer var kannibaler

2 minutter
Hjernen

Cannabis skal kurere hjernerystelse

11 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul