Shutterstock
Haj under vand sanser

Supersanser regerer dyreriget

25.000 sanseorganer dækker stjernemuldvarpens specielle snude. De bruges til at føle sig frem til byttedyr dybt nede i jorden. Se stjernemuldvarpens og tre andre dyrs supersanser i aktion.

Stjernemuldvarpen føler sig frem til orm i total mørke, hammerhajen registrerer hver en muskeltrækning på havbunden og narhvaler kan fornemme vejrskifte.

Dyrenes sanser overgår med længder menneskets. Særligt havdyr er udstyret med supersanser.

Hajernes supersanser mærker hjerteslag

Hammerhajer er udstyret med en elektrisk kødscanner. Undersiden af det specielle hoved er oversået med såkaldte lorenziske ampuller, som sanser den smule elektricitet en muskeltrækning eller et hjerteslag fra et byttedyr udsender.

Videoklippet er på engelsk og ikke tekstet

Delfinernes supersanser udsender ekko

Ekkolokalisering er blandt de mest nyttige supersanser. Med luftsække omkring blæsehullet skaber delfinerne kliklyde, som forstærkes og fokuseres ud gennem et fedtlegeme i panden kaldet melonen.

Når lydbølgerne rammer fx svømmeblæren på en fisk, kastes ekkoet tilbage til delfinen, som låser sig fast på sit bytte.

Videoklippet er på engelsk og ikke tekstet

Narhvalernes supersanser forudser vejret

De ser drabelige ud, men er langt mere end et våben i parringstid. Narhvalernes supersanser sidder i de specielle tænder, som er fyldt med følsomme nerver. Tænderne kan fornemme ændringer i luftens tryk og temperatur og dermed, om et vejrskifte er på vej.

Narhvalen bruger hovedsageligt sin tand til at registrere vandets saltholdighed. Hvis saltholdigheden falder, fryser hvalernes åndehuller hurtigere til is, og hvalerne søger et nyt sted hen, hvor de ikke riskere at "fryse inde".

Videoklippet er på engelsk og ikke tekstet

Vampyrflagermusen har varmesyn

Narhvalen bruger sin enorme tand til at måle forskelle i tryk og temperatur, og vampyrflagermus har varmesyn.