Usynlig Borrelia spreder sig
Naturelskere bør nok tjekke kroppen for ubudne, blodsugende flåter en ekstra gang. En ny Borrelia-bakterie, der gemmer sig i stadigt flere skovflåter, kan nemlig give lammelser – uden at du aner, at du er smittet.

Skovflåten er med sine op til 200.000 årlige angreb på mennesker Nordens farligste dyr.
Den lille edderkoppelignende mide bærer rundt på farlige bakterier og virusser, der er skyld i feber, hovedpine, hævelser og lammelser.
En ny type Borrelia-bakterie har endda lært at gemme sig så godt i kroppen, at den er næsten umulig at opdage.
Borrelia giver ofte et rødt udslet
Den mikrobe, som en skovflåt oftest er smittet med i Norden, hedder Borrelia burgdorferii og giver sygdommen borreliose.
De klassiske symptomer på borreliose er et tiltagende rødt udslæt omkring bidstedet 1-4 uger efter smitten, efterhånden med et blegt område i midten. Hovedpine, træthed og muskelsmerter følger med.
Hvis Borrelia-bakterien ikke slås ihjel med antibiotika, kan den give såkaldt neuroborreliose, hvor nerverne tager skade, så offeret bliver stiv i nakken og lam i fx ansigtet.
Ny Borrelia er svær at opdage
I sommeren 2014 fandt en gruppe forskere for første gang en ny type Borrelia kaldet Borrelia miyamotoi i de nordiske lande. Arten har været kendt i USA siden 2011, hvor den blev fundet i blodprøver fra smittede mennesker. Den nye type Borrelia er bl.a. fundet i Tjekkiet, Sverige, Tyskland, Danmark, Norge og Finland.
Borrelia miyamotoi er langt sværere at opdage, fordi den ikke giver et rødt udslet omkring bidsåret.
Infektioner med den nye Borrelia risikerer ifølge forskere og læger derfor at blive forvekslet med fx en influenza.
Men i modsætning til en influenza giver Borrelia feber ad flere omgange og kan resultere i nerveskader.
Forskerne frygter, at den nye bakterie vil sprede sig i Europa og Norden i løbet af de næste år, blandet andet på grund af et markant øget antal flåter.