Usynlig Borrelia spreder sig

Naturelskere bør nok tjekke kroppen for ubudne, blodsugende flåter en ekstra gang. En ny Borrelia-bakterie, der gemmer sig i stadigt flere skovflåter, kan nemlig give lammelser – uden at du aner, at du er smittet.

Flåt

Skovflåten er med sine op til 200.000 årlige angreb på mennesker Nordens farligste dyr.

Den lille edderkoppelignende mide bærer rundt på farlige bakterier og virusser, der er skyld i feber, hovedpine, hævelser og lammelser.

En ny type Borrelia-bakterie har endda lært at gemme sig så godt i kroppen, at den er næsten umulig at opdage.

Borrelia giver ofte et rødt udslet

Den mikrobe, som en skovflåt oftest er smittet med i Norden, hedder Borrelia burgdorferii og giver sygdommen borreliose.

De klassiske symptomer på borreliose er et tiltagende rødt udslæt omkring bidstedet 1-4 uger efter smitten, efterhånden med et blegt område i midten. Hovedpine, træthed og muskelsmerter følger med.

Hvis Borrelia-bakterien ikke slås ihjel med antibiotika, kan den give såkaldt neuroborreliose, hvor nerverne tager skade, så offeret bliver stiv i nakken og lam i fx ansigtet.

Ny Borrelia er svær at opdage

I sommeren 2014 fandt en gruppe forskere for første gang en ny type Borrelia kaldet Borrelia miyamotoi i de nordiske lande. Arten har været kendt i USA siden 2011, hvor den blev fundet i blodprøver fra smittede mennesker. Den nye type Borrelia er bl.a. fundet i Tjekkiet, Sverige, Tyskland, Danmark, Norge og Finland.

Borrelia miyamotoi er langt sværere at opdage, fordi den ikke giver et rødt udslet omkring bidsåret.

Infektioner med den nye Borrelia risikerer ifølge forskere og læger derfor at blive forvekslet med fx en influenza.

Men i modsætning til en influenza giver Borrelia feber ad flere omgange og kan resultere i nerveskader.

Forskerne frygter, at den nye bakterie vil sprede sig i Europa og Norden i løbet af de næste år, blandet andet på grund af et markant øget antal flåter.

Flåter går efter varmen. Tjek særligt hår, armhuler, skræv og knæhaser.

Borrelia snyder immunforsvaret

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor Borrelia miyamotoi ikke giver udslæt i huden.

Men de formoder, at bakterien er udstyret med nogle meget effektive våben, som er bedre end andre Borrelia-bakterier til at hæmme hudens normale betændelsesreaktion efter et bid.

Alle typer Borrelia overføres med flåtens bid og spyt. Inde i kroppen slukker Borrelia for produktion af små proteiner på overfladen, som ellers ville blive opdaget af menneskets immunforsvar.

Det betyder, at immunforsvaret ikke bliver aktiveret, og at bakterien ikke nedkæmpes.

Sverige er hårdest ramt af skovflåter og Borrelia

Af alle de nordiske lande er Sverige hårdest ramt af Borrelia, efterfulgt af Finland, Danmark og Norge. Læs mere i vores store artikel om den blodtøstige Borrelia-mide: