Shutterstock
Verdens mindste hund - Chihuahua

Verdens mindste hund

Verdens mindste hund nogensinde var kun 9,65 cm høj. Da hun blev født var hun så lille, at hun kunne sidde i en teske. Hendes race er dog ikke den mindste hunderace målt på højde.

Verdens mindste hund

Verdens mindste hund er, ifølge Guinness World Records, chihuahuaen Milly.

Med sine bare 9,65 cm fra pote til ryg fik Milly titlen som verdens mindste hund i 2014. Den lille hund døde dog i 2020, og titlen er endnu ikke givet videre.

Milly boede i Puerto Rico med sin ejer Vanessa Semler, der kaldte hende for Miracle Milly. Miracle Milly vejede kun et halvt kilo, og da hun blev født i 2011 var hun så lille, at hun kunne sidde i en teske og skulle fodres med en øjendråbepipette.

Milly var mere end 11 gange mindre end Zeus, der er verdens største hund.

Udover titlen som verdens mindste hund har Milly også rekorden som verdens mest klonede hund. I alt er der lavet hele 49 kloner af hende.

Vil du vide mere om hunde? Så læs vores artikel om verdens klogeste og dumme hunde.

VIDEO: Mød Milly - verdens mindste hund

Da Milly døde i 2020 var hun ni år.

Verdens mindste hunderacer

Chihuahuaen bliver ofte anset som verdens mindste hunderace. Men måler man på gennemsnitlig højde fra pote til skulder, bliver den faktisk slået af en anden firbenet miniature.

Nedenfor kan du læse om verdens mindste hunderacer målt på gennemsnitlig højde.

1. Miniature Gravhund

En miniature gravhund på græs

Miniature gravhunden er i gennemsnit verdens mindste hunderace målt på højde.

© Shutterstock
  • Gennemsnitlig højde: 13-15 cm.

Miniature gravhunden er den mindste form for gravhund, og målt på gennemsnitlig højde er den verdens mindste hunderace.

Gravhunden stammer fra Tyskland og var i mange år forbeholdt adelen.

Den blev, som navnet antyder, avlet til at følge jægere på jagt og grave sig ind i grævlingehuler. Med sin lange krop og korte ben var den en ideel graver.

Gravhundens særlige kropsbygning gør dog også, at den har risiko for at udvikle en særlig form for diskusprolaps, der bliver kaldt gravhundlammelsen. På grund af den lange ryg kan nerver nemlig sætte sig i klemme i rygsøjlen, hvilket betyder, at hunden kan have svært ved at kontrollere bagbenene.

Gravhunden har ry for at være en god familiehund, da den er god til børn. Dog er det en stædig hund med stor selvtillid, som ikke altid viser respekt for større hunde.

Læs også vores artikel om, hvor længe hunde lever.

2. Chihuahua

Chihuahua

Verdens mindste hund var en chihuahua, men racen har ikke den mindste højde i gennemsnit.

© Shutterstock
  • Gennemsnitlig højde: 13-20 cm.

Selvom chihuahuaen ikke er verdens mindste hunderace, er den den letteste hunderace. Med en vægt mellem 500 g og tre kg vejer den betydeligt mindre end miniature gravhunden, der kan veje op til fem kg.

Chihuahuaen stammer højst sandsynligt fra provinsen Chihuahua i det nordlige Mexico, men racens historie er først sikker fra midten af det 19. århundrede. Her begyndte landmænd fra Chihuahua at sælge de små hunde til turister fra USA.

Chihuahuaen er en legesyg skabning med et stort ego, der godt kan lide at gøre opmærksom på sig selv. Samtidig er den en trofast følgesvend, der vil gå langt for at beskytte sin ejer, hvilket ofte fører til en umiddelbar fjendtlighed over for fremmede hunde.

3. Pomeranian

Pomeranian

Pomeranians var populære hos den engelske Dronning Victoria, der forelskede sig i racen i Italien.

© Shutterstock
  • Gennemsnitlig højde: 15-18 cm.

Pomeranian, også kendt som Pom, er opkaldt efter området Pommern i det Nordøstlige Tyskland og det Nordvestlige Polen.

Den lille, rævelignende hund med stor, pjusket pels er en af verdens mest populære ‘toyhunde’, hvilket er en samlet betegnelse for meget små hunderacer.

Racens popularitet skyldes især den engelske Dronning Victoria, der blev forelsket i den lille hund på en rejse til Italien og tog et eksemplar med hjem.

Pomeranians vejede oprindeligt 9-13 kg, men fra Dronning Victorias hunde blev størrelsen avlet til den størrelse, vi kender i dag med en vægt på højst 3,5 kg.

På trods af sin størrelse har den lille pomeranian en stor personlighed. Den er livlig, intelligent, selvsikker og udadvendt og er ikke bange for at gø af meget større hunde.

4. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier blev oprindeligt brugt til at jage rotter i England.

© Shutterstock
  • Gennemsnitlig højde: 18-20 cm.

Du kender måske yorkshire terrieren som en fin, lille hund med glat, lang, silkeagtig pels og en sløjfe på hovedet. Den lille hund var da også særligt populær blandt adelige kvinder i slutningen af 1800-tallet.

Men før den blev populær i disse kredse, tilhørte den arbejdsklassen i England. Racen blev nemlig i første omgang avlet i Yorkshire i det nordlige England, hvor den havde til opgave at jage rotter i gader og i miner.

Den oprindelige yorkshire terrier var større end den, vi kender i dag.

Da den ikke længere skulle bruges som rottejæger, så arbejderne nemlig deres snit til at tjene penge på racen. Den blev derfor avlet mindre, og man udviklede dens lange silkeagtig pels.

Det var denne version, der blev udbredt i de adelige kredse. I dag kommer den lille hund også i en mere korthåret version.

Yorkshire terrieren er energisk, modig og dominerende og lader ikke sin størrelse komme i vejen for konfrontationer med større dyr. Den er loyal og er kendt for at gå gennem tykt og tyndt for at beskytte sin familie.

5. Pekingeser

Pekingeser

Pekingeseren stammer fra Det Gamle Kina, hvor den var paladshund hos kejseren.

© Shutterstock
  • Gennemsnitlig højde: 15-23 cm.

Pekingeseren kan prale af en lang historie som ‘palads-hund’ i de kinesiske kejserdynastier.

Pekingeseren var forbeholdt kejseren, og paladserne havde derfor ofte flere hundrede af de små hunde løbende omkring. Hvis man forsøgte at stjæle en af de meget værdifulde hunde, udløste det dødsstraf.

Pekingeseren kom til Europa, da England erobrede Peking og bragte fem Pekingesere med sig hjem som krigsbytte. En af disse fik lov at bo hos den hundeglade engelske Dronning Victoria.

Pekingerseren har tilnavnet “løvehund”, hvilket dels skyldes den udseende med den flade næse, store øjne og lange pels, og dels dens store selvsikkerhed. Som gammel paladshund er pekingeseren nemlig en stolt og egenrådig hund. Den er ofte kølig over for fremmede, men er rolig og gør kun sjældent.