Video: Tudseunger kravler ud af mors ryg

Den sydamerikanske pipatudse har en noget særpræget opvækst, beskyttet i en vandfyldt hudfold i moderens ryg. Se tudsen og de øvrige dyreforældres ekstreme forsøg på at sikre afkommet den bedst mulige begyndelse på livet.

Toads 2014/12

Æg udvikler sig til tudser i mors ryg

Når den fladtrykte, sydamerikanske pipatudse har fået befrugtet sine æg, klistrer hun dem fast på ryggen. Derefter svulmer huden op og omslutter æggene, så et lille vandfyldt akvarium dannes.

Her vokser haletudserne sig til små tudser, som, når de er færdigudviklede, bryder ud af moderens ryghud:

Kiwien bærer enorm fødselsbyrde

De newzealandske kiwifugle lægger de største æg i forhold til kropsstørrelse. Ægget fylder så meget som en fjerdedel af hunnens bughule, hvilket levner meget lidt plads til hendes organer, som nærmest presses op i halsen. Fordelen ved det gigantiske æg er, at ungen efter en rugeperiode på tre måneder er så velvoksen, at den kan klare sig selv.

Se kiwien forløse sit enorme æg (åbner i nyt vindue):

Mor lader ungerne æde sig

Hos en række edderkoppearter dør moderen, når ungerne er klækket og efterlader på den måde sig selv som en madpakke. Nogle arter går dog endnu videre og antænder med særlige vibrationer i spindet ungernes jagtinstinkt, hvilket får dem til at gå til angreb og æde deres mor levende.

Styrtbombere jager enhver fare på flugt

Havternerne er adrætte og modige flyvere, der bruger terror som en afskrækkelsesstrategi. Det kan virke uforsigtigt, at ternene lægger deres æg og opfostrer deres unger fladt på jorden, men når terneforældrene går sammen om at jage eventuelle fjender på flugt, forstår man deres afslappede holdning til redebyggeri.

Se ternerne angribe en amatørfotograf med styrtdyk og fugleklatter: