Angkor Wat 18/2014

Gammel graffiti opdaget i Angkor Wat

Ny teknik blotlægger over 200 ukendte vægmalerier i templet Angkor Wat i Cambodja. Vægmalerierne er angiveligt fra det 16. århundrede.

3. december 2014

Det storslåede Angkor Wat-tempel i Cambodja er prydet med fornem kunst fra 1100-tallet, og nu er 200 ukendte kunstværker mirakuløst kommet for dagen.

Arkæolog fandt pigmenter på væggene i Angkor Wat

Under en udgravning i tempelområdet hæftede den australske arkæolog Noel Hidalgo Tan sig tilfældigt ved nogle svage røde og sorte pigmenter, som gik igen på flere af templets vægge.

Han fotograferede pigmenterne og efterbehandlede billederne digitalt med et avanceret program, som afslørede, at pigmenterne i virkeligheden stammede fra flere århundreder gamle vægmalerier, en tidlig form for graffiti.

Angkor Wat blev i det 16. århundrede ombygget og gjort til en buddhistisk helligdom. Ifølge Tan stammer vægmalerierne formentlig fra denne periode.

NASA-teknologi fremhæver grafitti i Angkor Wat

Takket være en digital billedbehandlingsteknologi, der er udviklet af den amerikanske rumfartsorganisation NASA, er 200 vægmalerier igen synlige. Teknologien fremhæver og forstærker svage farver.

1: Billede taget med stærk blitz afslører spor af maling:

2: Efter NASA-billedbehandlingen trådte to elefanter tydeligt frem:

Teknologi bevarer klodens fortidsminder

Fortidens efterladenskaber holder ikke evigt - men det gør laserscannede 3D-modeller af dem. Læs mere om højteknologisk kulturbevaring her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.