Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkæologer udgraver verdens hidtil ældste bryggeri

Arkæologer har udgravet en hule i Israel med huller i gulvet, der har spor af hvede, byg og alkohol. Fundet tyder på, at vores forfædre allerede bryggede øl for 13.000 år siden, og at øl måske var en vigtig grund til, at de blev bønder.

Dani NADEL/Haifa University/AFP/Ritzau Scanpix

Nye fund i Haifa i Israel gør kunsten at brygge øl 8000 år ældre, end vi troede, den var.

Et hold arkæologer har udgravet en hule, som blev brugt som begravelsesplads af natuf-kulturen for 14.000 til 11.500 år siden.

Arkæologerne undersøgte nogle fordybninger i hulens stengulv, som blev brugt til opbevaring af mad og som mortere til at knuse planteføde i.

Fordybningerne indeholdt spor af hvede og byg, men også af alkohol, og forskerne konkluderer derfor, at natuf-folket opfandt ølbrygningen allerede for 13.000 år siden.

Øl lokkede os måske til at blive bønder

Natuf-folket er også kendt for at være blandt de første, som bagte brød, og de nye fund puster derfor nyt liv i et spørgsmål, som har optaget arkæologer i årtier:

Hvad var den vigtigste årsag til, at vores forfædre opgav jæger-samler-livet for at blive fastboende bønder?

Landbrug har den fordel i forhold til jagt, at det kan brødføde flere på mindre plads, og der er større sikkerhed for at få udbytte.

Til gengæld er landbrug hårdt arbejde, så måske har der også været andre gevinster, fx udsigten til rigelige mængder øl.

Fortidsøl have konsistens som grød

Arkæologerne bag det nye fund mener, at øllet kan have spillet en vigtig rolle i forbindelse med rituelle fester til ære for de døde.

Øllet havde en lavere alkoholprocent end det øl, vi kender i dag, og desuden havde det formentlig en konsistens som grød, så det var ikke let at opnå en decideret rus af det.

13.000 år er de ældste spor af ølbrygning. Det ­åbner for spørgsmålet om, hvad der fik vores forfædre til at blive bønder: smagen for brød eller tørsten efter øl?

Læs også:

Menneskets udvikling Australopithecus
Evolution

Menneskets evolution på 5 minutter: Her er dine forfædre

3 minutter
Dinosaur

Nyt fund afslører: Rovdinosaurer var kannibaler

2 minutter
Historie

FUN FACT: Vidste du egentlig godt, at ...

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul