Steve Brusatte

Dinoekspert: “Jurassic Park har formet min karriere”

INTERVIEW: Steve Brusatte er videnskabelig rådgiver på den nye Hollywood-film “Jurassic World 3: Dominion”. Dermed er cirklen sluttet for palæontologen: Selv blev han inspireret til at forske i dinosaurer, da han som dreng så “Jurassic Park”.

1. Du har arbejdet som videnskabelig konsulent på filmen “Jurassic World 3: Dominion”. Hvad gik jobbet ud på?

Mit job var at svare på filmholdets spørgsmål om dinosaurer og give gode råd. Instruktøren, Colin Trevorrow, og en af filmens førende visuelle kunstnere, Kevin Jenkins, sendte mig ofte mails eller ringede til mig med spørgsmål.

De var oprigtigt nysgerrige og ønskede at vide så meget som muligt om virkelighedens dinosaurer, så filmens dinosaurer kom til at fremstå både spændende og realistiske.

Jeg fortalte dem, hvordan dinosaurerne var i virkeligheden, hvor store de var, hvordan de bevægede sig, hvordan de så ud, og hvornår og hvor de levede.

2. Er det i orden at afvige fra virkeligheden og videnskaben i en film for at forstærke plottet eller skabe vilde effekter?

Ja, det synes jeg. “Jurassic World: Dominion” er en blockbusterfilm – det er ikke en videnskabelig dokumentar. Filmen er nødt til at have stærke karakterer og en fortælling, der fanger publikum.

Karaktererne – i dette tilfælde dinosaurerne – skal være mindeværdige og relaterbare. Nogle gange betyder det, at de ikke kan være 100 pct. videnskabeligt korrekte.

Og for at være helt ærlig, så fortæller fossiler os langtfra hele historien om, hvordan dinosaurer så ud eller opførte sig for 70 millioner år siden. Vi forventer jo heller ikke, at “Star Wars”-filmene taler fuldstændig sandfærdigt om astronomi og astrofysik.

“Vi forventer jo heller ikke, at 'Star Wars'-filmene taler fuldstændig sandfærdigt om astronomi og astrofysik.”

3. “Jurassic World 3: Dominion” introducerer syv nye dinosaurarter, som ikke har optrådt i nogle af de andre “Jurassic Park”-film. Var du involveret i at skabe de nye karakterer?

Nej, jeg skabte ikke de her dinosaurer eller besluttede, at de skulle optræde i filmen. Det var alt sammen instruktøren Colin Trevorrows værk.

Første gang jeg mødte ham, fortalte han mig, at han ville udvide karaktergalleriet med flere dinosaurer, deriblandt nogle med fjer. Jeg kunne med det samme mærke, at han var seriøs omkring det, og det respekterede jeg.

Det var hans job at skabe de her karakterer, og så var det mit job at fortælle ham, hvordan dinosaurerne ville have set ud og opført sig i virkeligheden.

4. De første fossiler af fjerklædte dinosaurer blev opdaget i Kina for ca. 20 år siden. Nu dukker der for første gang en dinosaur med fjer op i “Jurassic World”-filmene. Betyder det, at videnskaben bliver taget mere seriøst i denne ombæring?

Da Colin Trevorrow fortalte mig, at han ville inkludere fjerklædte dinosaurer i filmen, vidste jeg med det samme, at jeg ville takke ja til jobbet som videnskabelig konsulent på filmen.

Da den første “Jurassic Park” udkom i 1993, havde ingen nogensinde fundet dinosaur-fossiler med spor af fjer. Blot et par år senere fandt palæontologer så det første dinoskelet med fjer i Kina.

I dag ved vi, at mange dinosaurer var fjerklædte – heriblandt rovdinosaurer som velociraptor, og jeg synes, det er fantastisk, at den her videnskabelige milepæl inden for palæontologien nu har fundet vej op på det store lærred i “Jurassic World: Dominion”.

“'Jurassic Park' er måske det vigtigste, der er sket for palæontologien i det sidste halve århundrede.”

5. Hvilken indflydelse havde den oprindelige “Jurassic Park” på dit liv?

Jeg så Jurassic Park som niårig og kan stadig huske den følelse af ærefrygt og forundring, der ramte mig, da jeg så dinosaurerne blive vækket til live på det store lærred – særligt tyrannosaurus og brachiosaurus.

“Jurassic Park” er måske det vigtigste, der er sket for palæontologien i det sidste halve århundrede.

Filmen skabte en kæmpe interesse for dinosaurer verden over. Museer åbnede udstillinger om dinosaurer, universiteter oprettede kurser om fortidens giganter, og den videnskabelige finansiering voksede, hvilket betød, at der blev flere jobs til videnskabsfolk som mig.

6. Så “Jurassic Park” har faktisk haft en kæmpe betydning for videnskaben om dinosaurer?

Ja. Mange palæontologer fra min generation, som nu er i 30’erne og 40’erne, vil helt sikkert sige, at det var “Jurassic Park”, som fik dem til at studere dinosaurer. Og her tænker jeg ikke kun på små børn, der som jeg selv voksede op i USA. Piger og drenge fra hele verden så den film og drømte om at få en karriere som palæontolog. Jeg har kolleger i Kina, Argentina og mange andre lande, som jeg ved blev inspireret af “Jurassic Park”.

7. Har du fået kritik af andre palæontologer for at være videnskabelig konsulent på “Jurassic World: Dominion”?

Jeg har ikke fået nogen seriøs kritik for mit arbejde på filmen af mine kolleger. Jeg tror, de fleste palæontologer ved, at mit job som konsulent ikke indebærer at skrive manuskriptet eller at designe dinosaurerne til filmen, men kun at rådgive.

Men selv hvis jeg fik kritik, ville jeg ikke have noget imod det, fordi jeg tror på, at offentlighedens engagement i videnskaben er utrolig vigtig.

Og der findes ingen bedre måde at lære folk om dinosaurer og videnskab på end med en blockbuster, der bliver set af millioner verden over – selv hvis dinosaurerne i filmen ikke er “perfekte”.