Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dreadnoughtus dinosaur 1/2015
Fortiden - Dinosaur

T. rex ligner en dværg-dinosaur ved siden af Dreadnoughtus

Palæontologer har fundet det mest komplette skelet nogensinde af en kæmpe-dinosaur. Da Dreadnoughtus schrani traskede rundt i, hvad der i dag er Argentina, vejede dinosauren det samme som 12 fuldvoksne elefanter.

Kæmpe-dinosaur var 26 meter lang

For 77 millioner år siden vandrede et af de største dyr, der nogensinde har haft sin tunge gang på Jorden, omkring i det område, som i dag er Patagonien i Argentina.

Med en vægt på cirka 60 tons – omtrent det samme som 12 fuldvoksne elefanter – og en længde på 26 meter fra næsetip til halespids var Dreadnoughtus schrani en gigant. Den langhalsede dinosaur var eksempelvis syv gange tungere end T. rex – og kæmpen var endda stadig i voksealderen, da den pludselig omkom.

T. rex var at regne for en splejset lille dinosaur i forhold til Dreadnoughtus.

70 % af Dreadnoughtus' knogler er fundet

Bag fundet står palæontologer fra Drexel University i Philadelphia, USA. Forskerne glæder sig over at have fundet ca. 70 % af dinosaurens knogler.

Procentsatsen er rekordstor, når det gælder sauropoder, og med det næsten komplette dinosaur-skelet har palæontologerne fået en unik mulighed for at lære nyt om anatomien hos de største landdyr nogensinde.

Dreadnoughtus var en planteædende dinosaur

Dreadnoughtus er engelsk og betyder “frygter intet”. Navnet er velvalgt: Formentlig var det komplet umuligt for et rovdyr at gå til angreb på så stor en dinosaur.

Selv var Dreadnoughtus schrani lige så fredelig, som den var enorm – ligesom alle andre sauropoder levede den udelukkende af planter.

Dinosaur-hjerte slog 5 gange i minuttet

Sauropoderne var dinosaur-æraens giganter. Da store dyr har en lav puls, bankede kæmpernes hjerter bare 5-7 gange i minuttet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul