Lida Xing
Dinosaurer blev fanget i tidskapsel

Dinosaurer blev fanget i tidskapsel

For millioner af år siden var de midt i en blodig kamp eller ved at føde, da tiden gik i stå. Dyrene druknede eller blev pludselig begravet, men takket være deres uheld er fortidens drama blevet fastfrosset.

66 mio. år

Ovirapto­rosaur i æg
© Xing et al./iScience/Shutterstock

Dinosauræg skulle lige til at klække

Den lille ovirapto­rosaur var klar til at prikke hul på ægget, men nåede det af ukend­te årsager aldrig. Det 27 cm lange foster er en nær slægtning til fuglene og ligger i den sammenkrøllede stilling, som også ses hos fuglefostre.

145 mio. år

Den større fisk åd den mindre
© Frey & Tischlinger/PLOS One

Den større fisk åd den mindre

Flyveøglen Rham­phorhynchus (tv.) havde lige slugt en fisk (pil), da den blev grebet om vingebenet og trukket ned i vandet af en større fisk. Fisken, en Aspidorhynchus, gabte dog over for meget, så øglen blev dens sidste fangst.

67 mio. år

Lille parasit nedlagde T. rex
© Chris Glen/Ewan D.S. Wolff et al./PLOS One

Lille parasit nedlagde T. rex

Flere T. rex-fossiler har huller i kæben, som måske stammer fra en parasit. Hullerne ligner nemlig dem, man finder i næbbet hos parasit­angrebne fugle. Ifølge en forsker kan parasit­ten have givet T. rex sår i munden og halsen, så den til sidst sultede ihjel.

248 mio. år

Unge blev fanget i fødselskanalen
© Ryosuke Motani

Unge blev fanget i fødselskanalen

Noget gik helt galt, da en fiskeøgle skulle føde, for både mor og unger døde. Fossilet viser, at den ca. 1 m lange iktyo­saur havde født den første unge, mens den anden (bil­ledet) var halvvejs igennem fødselskanalen. Den tredje ventede stadig på at blive født.

250 mio. år.

Umage par flyttede sammen
© V. Fernandez/ESRF

Umage par flyttede sammen

Thrinaxodon var en forløber for pattedyrene på størrelse med en ræv. På mange fossiler ligger den sammenkrøllet i et hul, men denne Thrinax­odon fik selskab i hulen af en padde (øverst), der normalt ville være dens bytte. Det umage par døde side om side.

48 mio. år

Slange døde på fuld mave
© Krister Smith

Slange døde på fuld mave

For 48 mio. år siden åd en leguan et insekt. Det blev dens sidste måltid, for kort efter endte leguanen selv i bugen på en slange. Og slangen nåede heller ikke at fordøje sin mad, før den blev kvalt eller forgiftet i en vulkansk sø med farlige dampe.

75-71 mio. år

Jæger og bytte kæmpede til det sidste
© Yuya Tamai

Jæger og bytte kæmpede til det sidste

Den lynhurtige velociraptor (th.) har fundet endnu et offer, men byttet, en protoceratops med den karakteristiske krave bag hovedet, bider sig fast i rovdyrets arm. Kampen nåede aldrig at blive afgjort – måske fordi de kæmpende faldt i vandet eller blev begravet i sand.