Y. Yang et al./PeerJ

Dinosaurer blev levende begravet af vulkanudbrud

Fossiler af en hidtil ukendt dinosaurart viser, hvordan den levede for 125 mio. år siden – og hvordan den døde.

To utrolig velbevarede fossiler af 125 mio. år gamle dinosaurer giver et unikt indblik i, hvordan de levede og døde.

Levende begravet under søvnen

De to kinesiske fossiler er blevet undersøgt af forskere fra Royal Belgian Institute of Natural Sciences i Belgien. Ifølge deres beskrivelse tyder dinosaurernes positur på, at de blev levende begravet, mens de sov. Af samme grund har arten fået navnet Changmiania liaoningensis eller “den evigt sovende fra Liaoning”.

Den nyopdagede dinosaur er formentlig omkommet, da lavaen fra et vulkanudbrud fik dens grotte til at styrte sammen.

© Y. Yang et al./PeerJ

Sikkert er det, at dinosaurerne enten blev begravet levende eller umiddelbart efter deres død, så andre dyr ikke havde mulighed for at æde dem og sprede deres knogler.

Designet til at grave tunneller

Dinosaurerne har været 1,2 meter lange, og anatomiske detaljer tyder på, at de har levet en del af deres liv under jorden.

Kraniet har en skovlformet snude, som har været perfekt at grave tunneller med, forbenene er korte og robuste, og skulderbladene har samme form som hos nulevende hvirveldyr, der graver tunneller.

Dinosaurens snude og korte, stærke forben har gjort den perfekt til at grave tunneller.

© Y. Yang et al./PeerJ

Forskerne mener dog, at arten også har bevæget sig effektivt på landoverfladen. De kraftige bagben og den lange hale med stive led mellem hvirvlerne har gjort den til en hurtig løber.

Fundet i dinosaurernes Pompeji

Dinosaurerne er fra området Lujiatun Beds i Liaoning, hvor der er fundet mange andre komplette dinosaurskeletter. Området betragtes af nogle palæontologer som kridttidens Pompeji, fordi dyrene formentlig blev begravet i aske fra et enormt vulkanudbrud.

De belgiske forskere mener, at de nyfundne dinosaurer kan være omkommet i deres tunneller, som er styrtet sammen under vægten fra udbruddets lava og aske.