nb_u40 jurassic

Dinosaurer sælges ... med fejl og mangler

Dinosaurerne fra filmen Jurassic Park sættes nu til salg på auktion. Men selv om latex-dyrene ser realistiske ud, mangler de ifølge forskerne både fjer og fedt på sidebenene.

2. oktober 2014 af Carsten Nymann

Filmen Jurassic Park slog alle rekorder, da den havde premiere i juni 1993. Publikum åd historien om genoplivede, 65 millioner år gamle dinosaurer med en appetit som en gammelsulten T. rex.

Nu kommer en række af de håndbyggede modeller, som supplerede filmens computerskabte billeder, til salg via auktionshuset Profiles in History.

Blandt kunderne vil nok være flere film-entusiaster end palæontologer.

Siden Jurassic Park havde premiere for 21 år siden, har forskerne fået vished for, at dinosaurerne så temmelig anderledes ud, end filmen viser.

T. rex var tung og dvask

Filmens “hovedperson”, den adrætte og aldeleles iltre T. rex vejede for eksempel over ni tons og luntede rundt som en elefant.

Dræbermaskinen levede i virkeligheden fortrinsvis af ådsler – og nåja, så var den formentlig dækket af en farvestrålende fjerpragt.

Klog som en struds

En anden af filmens blodtørstige dinosaurer, velociraptor, hvis stand-in er blandt de udbudte figurer, fremstilles som en snu jæger på størrelse med et menneske, og i filmen færdes den i flok og kan åbne døre.

I virkeligheden var dyret på størrelse med en kalkun og omtrent så klog som en struds – hvilket retfærdigvis skal siges gør den til en af de mere begavede dino'er – og intet tyder på, at “raptoren” var et flokdyr.

En ilter slagsbror

Endelig blev den trehornede triceratops i filmen portrætteret som en familieorienteret og mild bamse, hvor den i virkeligheden var en aggressiv strejfer, der ofte kom op at slås med artsfæller.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.